Την άμεση κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που θα επιτρέπει επιπλέον μετεγγραφές φοιτητών με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Παιδείας. Οι μετεγγραφές αυτές θα είναι επιπλέον των μετεγγραφών φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.). Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα, όπως αναφέρει σήμερα η «Αυγή».

Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής. Στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών που ζητεί μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους είναι μεγαλύτερος του ποσοστού του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.

Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για πολύ γενναιόδωρες διατάξεις και κάλεσε τα πανεπιστήμια που αντιδρούν στη ρύθμιση αυτή, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να σπουδάσουν όλους αυτούς του φοιτητές, «να μοιραστούν κομμάτι της κρίσης». Ως αντιστάθμισμα στην περικοπή των δαπανών και την αποψίλωσή τους από διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, ο κ. Λοβέρδος τους προσφέρει τον ιδιώτη αξιολογητή που θα αξιολογήσει τις διοικητικές τους ανάγκες.

Επιπλέον ο υπουργός μίλησε για αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση των υποψήφιων φοιτητών που είναι παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Ακόμη, στην τροπολογία που θα κατατεθεί θα υπάρχει πρόβλεψη και για αμοιβαίες μετεγγραφές φοιτητών μόνο μεταξύ περιφερειακών πανεπιστημίων και τεχνολογικών ιδρυμάτων.