Απομένουν λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν οι συμβάσεις εργασίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και πλέον έχει διαμορφωθεί ο αριθμός τους για την τρέχουσα σχολική χρονιά. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ο συνολικός αριθμός αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια ανέρχεται σε 7.948 ενώ σε δομές της ειδικής αγωγής έχουν προσληφθεί, σύμφωνα με τον αιρετό κ. Παληγιάννη 2.981 εκπαιδευτικοί.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός των αναπληρωτών έφθασε τους 2.091 σύμφωνα με τους κ. Κορδή και κα Αναγνώστη. Επίσης στις 1516 ανέρχονταν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μα βάση τα πιο πάνω νούμερα προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των αναπληρωτών ξεπέρασε τις 14.000 φθάνοντας τις 14.536 προσλήψεις. Στις πιο πάνω προσλήψεις δεν περιλαμβάνονται αυτές των περίπου 1500 εκπαιδευτικών στην ενισχυτική καθώς και των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.

Ο αριθμός αυτός αποδεικνύει ότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς είναι πάρα πολλές και φυσικά δεν αρκούν οι 212 μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουν τους εκπαιδευτικούς που συνταξιοδοτούνται και αναμένεται φέτος να ξεπεράσουν τις 6.500. Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο σχολικό έτος οι συνταξιοδοτήσεις έφθασαν τις 6.689.

Το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καταφέρει να καλύψει τον τεράστιο αριθμό κενών κατέφυγε στο ΕΣΠΑ που αποδεικνύεται σωτήριο για τα σχολεία καθώς από τις 14.500 περίπου προσλήψεις μόλις οι 2.182 πραγματοποιήθηκαν με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το 85% των προσλήψεων των αναπληρωτών έγινε μέσω του ΕΣΠΑ και μόλις το 15% με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

Η πληθώρα των κενών οδήγησε το Υπουργείο Παιδείας να ζητήσει μέσα στον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους νέες πιστώσεις για 1500 εκπαιδευτικούς αλλά η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν αρνητική. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι ανάγκες για εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να είναι πολυάριθμες καθώς ο φετινός αριθμός προσλήψεων δεν διαφέρει από αυτόν του προηγούμενου σχολικού έτους. Αυτό που άλλαξε συγκριτικά με το 2012-2013 είναι η χρηματοδότηση των αναπληρωτών καθώς τότε περίπου 9000 αναπληρωτές πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμός και περίπου 5000 από το ΕΣΠΑ. Όπως προειπώθηκε η μείωση των κονδυλίων για προσλήψεις αναπληρωτών είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των προσλήψεων μέσω ΕΣΠΑ κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και το νέο σχολικό έτος.

Το Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στην ειδική αγωγή καθώς φέτος οι προσλήψεις ξεπέρασαν τις 4.500 χιλιάδες ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός προσλήψεων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κεδίκογλου με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό ότι ιδρύονται νέα σχολεία ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης γεγονός που πιθανόν να ενισχύσει περαιτέρω τις θέσεις εργασίας στην Ειδική Αγωγή.

Στον αντίποδα συρρικνώθηκαν αισθητά οι προσλήψεις στη δευτεροβάθμια καθώς η αύξηση ωραρίου και οι β αναθέσεις έδωσαν ένα γερό πλήγμα σ ειδικότητες όπως αυτή των φιλολόγων που το προηγούμενο έτος είχε περισσότερες από 1000 προσλήψεις ενώ φέτος οι προσλήψεις ήταν μόλις 277.