Σε τρίωρες στάσεις εργασίας (08:00-11:00) την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή προχωρά η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να κοπούν τρεις ημέρες από τις διακοπές του Πάσχα.

Σήμερα ανοίγουν, αντί της προσεχούς Δευτέρας, 525 σχολεία προκειμένου να αναπληρωθούν οι ώρες που χάθηκαν από τις καταλήψεις που έγιναν σε σχολεία τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Το κάθε σχολείο θα λειτουργήσει διαφορετικό αριθμό ημερών, ανάλογα με τη διάρκεια των καταλήψεων. Την Τετάρτη θα ανοίξουν και τα περισσότερα σχολεία, 260 τον αριθμό, ενώ άλλα 125 θα προστεθούν την Πέμπτη και 140 την Παρασκευή.

Τα σχολεία που θα ανοίξουν από την Τετάρτη κατανέμονται γεωγραφικά στις περιφέρειες ως εξής: 11 στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, 84 στην Αττική, ισάριθμα (84) στην Κεντρική Μακεδονία, 10 στο Βόρειο Αιγαίο, 34 στη Δυτική Ελλάδα, 64 στη Στερεά Ελλάδα, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 65 στη Δυτική Μακεδονία, 71 στην Κρήτη, 33 στην Πελοπόννησο και 112 στη Θεσσαλία.

Η απόφαση του υπουργού Παιδείας βασίζεται στην εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο ισχύει από το σχολικό έτος 2013-2014 και στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται πως οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκεσε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών.

Χθες ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου δήλωσε ότι οι καθηγητές που δεν θα παρουσιαστούν την Τετάρτη στα σχολεία τους, θα έρθουν αντιμέτωποι με πειθαρχικές διώξεις.