Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στις 14 Μαΐου σε περίπτωση που το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει στην κατάργηση της ρύθμισης του πολυνομσχεδίου η οποία έχει ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών έως και τις 13/5.

Παράλληλα τη μέρα της απεργίας θα παρουσιαστεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας η πρόταση της ΟΙΕΛΕ που θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

α) Την κατά το Σύνταγμα εύρυθμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης και τις προϋποθέσεις για την ισοτιμία τίτλων δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.

β) Τις δραματικές επιπτώσεις της ρύθμισης σε κοινωνία και εκπαίδευση.

γ) Τις περαιτέρω συνδικαλιστικές και νομικές ενέργειες της ΟΙΕΛΕ για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Επίσης στις 21 και 22 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν δίωρες στάσεις εργασίας σε Γυμνάσια-Λύκεια πριν από τις συνεδριάσεις των διδασκόντων για τους χαρακτηρισμούς φοίτησης. Στο διάστημα αυτό θα διεξαχθούν συνελεύσεις των εκπαιδευτικών παρουσία συνδικαλιστών όπου θα τεθούν σε ψήφιση α) η πρόταση της ΟΙΕΛΕ και β) η συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Στις αποφάσεις που έλαβε το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ περιλαμβάνεται και αυτή που προβλέπει την άρση της λειτουργίας όλων των ιδιωτικών σχολείων που δεν διαθέτουν, μετά την 31-12-2013, άδεια λειτουργίας παραβιάζοντας έτσι την εκπαιδευτική, τη φορολογική και την ασφαλιστική νομοθεσία στερώντας δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Επίσης η ομοσπονδία θα κινηθεί νομικά εναντίων κάθε διοικητικού στελέχους της εκπαίδευσης και κάθε ιδιοκτησίας ιδιωτικού σχολείου που θα παραβιάσουν νόμους όπως ο 682/77, ο 1035/80 και ο 1566/85, ζητώντας την πειθαρχική και ποινική τους δίωξη.

Η ΟΙΕΛΕ κάνει γνωστό ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δε θα συμμετάσχουν σε καμία διαδικασία αυτοαξιολόγησης ή αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, αφενός μεν λόγω του αντιεπιστημονικού, αντιπαιδαγωγικού και τιμωρητικού χαρακτήρα των διαδικασιών, αφετέρου δε επειδή οι εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχουν πλέον ισοπεδωθεί και η αξιολόγησή τους θα έχει απλώς διακοσμητικό χαρακτήρα.

Στις 28 Μαΐου ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ και το νομικό επιτελείο της ομοσπονδίας θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και θα παρουσιάσουν σε προγραμματισμένη συνάντηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλυτικά στοιχεία για την καταστρατήγηση της ισοτιμίας των τίτλων σπουδών και για εκτεταμένες παρανομίες στο σύστημα πιστοποίησης τίτλων και φορέων.

Επίσης το ΔΣ αποφάσισε την άμεση προσφυγή στο ΣτΕ μόλις προκύψει η πρώτη δυσμενής επίπτωση (απόλυση, βλαπτική μεταβολή όρων εργασίας) εφαρμογής της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου. Ταυτόχρονα θα υπάρξει δημόσια καταγγελία κάθε ιδιωτικού σχολείου που θα κάνει χρήση της αντισυνταγματικής αυτής ρύθμισης, ενώ είναι αυτονόητη η πολιτική και νομική στήριξη της ΟΙΕΛΕ στους συναδέλφους που θα θιγούν από την εφαρμογή της.

Τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις σε σχολεία και σωματεία σε όλη την Ελλάδα με στόχο να σταθμιστούν οι μέχρι τότε εξελίξεις και να χαραχθεί η μελλοντική πορεία του κλάδου.