Μια ερώτηση που διατυπώνουν πολλοί εκπαιδευτικοί της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι το αν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα 300 περίπου θέματα κάθε γνωστικού αντικειμένου τα οποία θα περιλαμβάνονται στην Τράπεζα Θεμάτων.

Στο ερώτημα αυτό δίνει απάντηση ο Υπουργός Παιδείας που αναφέρει «ότι τα θέματα της Τράπεζας θα είναι προσβάσιμα σε όλους, σε εύλογο χρονικό διάστημα, πριν από την έναρξη των εξετάσεων της Α Λυκείου».

Όσον αφορά την εξεταστέα ύλη ο κ. Αρβανιτόπουλος τονίζει ότι έχει μειωθεί δραστικά ώστε να μην υπάρξει ύλη που θα εξεταστεί χωρίς να έχει διδαχθεί. Οι φορείς που έχουν αναλάβει τα σχετικά με τη δημιουργία της Τράπεζας Θεμάτων είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό του περιεχομένου της και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση του σχετικού λογισμικού και της υπολογιστικής υποδομής.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος επισημαίνει ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε η Τράπεζα Θεμάτων να είναι έτοιμη εγκαίρως για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων της Α Λυκείου.