Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας είναι η σημερινή και το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφο του καλεί όλες τις σχολικές μονάδες να αφιερώσουν χρόνο (δύο ή περισσότερες διδακτικές ώρες με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων) σε δράσεις – συζητήσεις – εκδηλώσεις.

Μάλιστα καλεί τους Περιφερειακούς Διευθυντές Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης σε συνεργασία με τους Συντονιστές Δράσεων Πρόληψης και τους Προϊσταμένους Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Π.Ε. και Δ.Ε. να δώσουν σχετικές οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους Σχολικούς Συμβούλους, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης, τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων όλης της χώρας, ώστε να συμβάλουν ενεργά στην αποτελεσματική προετοιμασία και υλοποίηση δράσεων με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Εκτός από τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα σχολεία το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει κεντρική εκδήλωση στην Αίθουσα του Υπουργείου «Γαλάτεια Σαράντη» στις 09.30 πμ., στην οποία θα συμμετέχουν γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που έχει αναπτύξει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την ενεργή και αποκεντρωμένη δράση του Παρατηρητηρίου για την ευαισθητοποίηση, την αποτελεσματική πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής βίας.

Ο αρμόδιος για τα θέματα του Παρατηρητηρίου υφυπουργός κ. Συμεών Κεδίκογλου θα απευθύνει χαιρετισμό και θα παρουσιάσει το έργο του Υπουργείου. Χαιρετισμό επίσης θα απευθύνουν ο κ. Κ. Γιαννόπουλος, Πρόεδρος «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο επιστημονικός υπεύθυνος της «Ε.ΨΥ.ΠΕ.» (Εταιρίας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου) κ. Ι. Τσιάντης καθώς και ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού κ. Π. Βεντήρης. Την εκδήλωση συντονίζει η παρουσιάστρια κ. Μαίρη Συνατσάκη.

Βασικός στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί ο λόγος στον μαθητή. Γι’ αυτό, σημαντικό μέρος θα έχουν ερωτήσεις με θέματα:

Α. τον εκφοβισμό,

Β. το διαδικτυακό εκφοβισμό και

Γ. τον εκφοβισμό και ειδικές ανάγκες, από και προς τους μαθητές με συντονιστές ψυχολόγους από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ώστε να αναδειχθεί τόσο το πρόβλημα όσο και οι καλές πρακτικές που σημειώθηκαν.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν σχολεία της Περιφέρειας και σχολεία Ειδικής Αγωγής μέσω διαδικτυακής σύνδεσης skype.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των δημοτικών σχολείων, η εκδήλωση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, Κουκλοθέατρο από τον κ. Σοφιανό, της γνωστής «Φρουτοπίας», που ζωντανεύει παραμύθια και ιστορίες με ήρωες παιδιά – θύματα ενδοσχολικής βίας, ενώ σχετικά με τη συμμετοχή στην εκδήλωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης -Γυμνασίων και Λυκείων- θα προβληθεί για πρώτη φόρα το trailer του ντοκιμαντέρ με θέμα την ενδοσχολική βία που έχει δημιουργήσει η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου.

Τέλος, στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης «+δημιουργώ» και θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των σχολείων για τη δημιουργία του λογότυπου και της αφίσας για το Παρατηρητήριο για την πρόληψη της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, καθώς και τα πρώτα συμπεράσματα από τη μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Παρατηρητήριο με τα 42.000 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από μαθητές.