Μετά το δημοσίευμα του newsbeast.gr για τις χαμηλές απολαβές που προβλέπει η σύμβαση εργασίας των καθηγητών στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών εξέδωσε δελτίο Τύπου στο οποίο χαρακτηρίζει ψευδοσωματείο και δημιούργημα των εργοδοτών το σωματείο των δήθεν «εργαζόμενων» στα φροντιστήρια.

Η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι από το καταστατικό προκύπτει ότι η πλειονότητα των ιδρυτικών μελών είναι συγγενείς πρώτου βαθμού με τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.

«Για όσους δεν γνωρίζουν», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ, «υπενθυμίζουμε ότι το δήθεν σωματείο “εργαζόμενων” που υπογράφει ΣΣΕ με τους μεγαλοκαρχαρίες-εργοδότες συστήθηκε με εμπνευστές και αρχιτέκτονες ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών με αδιαφανείς διαδικασίες. Δεκάδες εκπαιδευτικοί μεταφέρονταν στα γραφεία του ψευδοσωματείου και ψήφιζαν υπό την απειλή της απόλυσης. Όπως προκύπτει από το καταστατικό του σωματείου η συντριπτική πλειονότητα των 21 ιδρυτικών μελών του είναι συγγενείς πρώτου βαθμού ιδιοκτητών φροντιστηρίων».

«Το ψευδοσωματείο», συνεχίζει στο κείμενό της η ΟΙΕΛΕ, «συνυπογράφει και εφαρμόζει στα ξενόγλωσσα φροντιστήρια, “μαϊμού” συλλογικές συμβάσεις εργασίας με απολαβές πολύ χαμηλότερες από τον κατώτατο μισθό από το 2011. Η μείωση που έχουν υποστεί οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών φθάνει έως και το 90% από το 2011. Οι καθαρές αποδοχές για εκπαιδευτικούς (με προϋπηρεσία έως 900 ημερομίσθια) που εργάζονται 18 ώρες την εβδομάδα (πλήρες ωράριο) αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των… 250 ευρώ το μήνα (κάτω από 3 ευρώ καθαρά την ώρα!).

Γίνεται αντιληπτό ότι τα κέρδη για τους φροντιστηριούχους ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι τα δίδακτρα παραμένουν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρσι και εισπράττουν 100 ευρώ από κάθε μαθητή για πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών».

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος