Αρνητική είναι η απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στην ερώτηση περί πρόθεσής του να δοθεί η δυνατότητα για τη διεκδίκηση θέσης εισαγωγής με το 10% και στους συμμετέχοντες των πανελλαδικών εξετάσεων του 2011-12, διευρύνοντας την άσκηση του δικαιώματος αυτού από το ένα στα δυο έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον το δικαίωμα αυτό το έχουν μόνο οι απόφοιτοι του 2013 των γενικών και επαγγελματικών λυκείων.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει οι απόφοιτοι του 2012 γνώριζαν ότι θα είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στη διαδικασία επανακατάθεσης μηχανογραφικού για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με διατήρηση προηγούμενης βαθμολογίας (ποσοστό 10% των θέσεων) μόνο την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, δηλαδή το ακαδ.έτος 2013-14 (παρ.6 του άρθρου 25 Ν4085/2012) εφόσον έληγε η τελευταία σχετική τροποποίηση.

Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας ,τονίζει ότι η ταυτόχρονη συμμετοχή αποφοίτων διαφορετικών ετών στη διαδικασία του 10% εμπεριέχει στοιχεία ανισότητας εφόσον είναι αντικειμενικά αδύνατο να μην διαφοροποιείται ο βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που επιλέγονται κάθε φορά με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία στηρίζεται σε διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αυτό αποφεύγεται όταν οι συνυποψήφιοι προέρχονται από την ίδια χρονιά συμμετοχής στις εξετάσεις.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος