Αντιμέτωποι με την αξιολόγηση αλλά και το απουσιολόγιο θα έρθουν δάσκαλοι και καθηγητές με την έναρξη της νέας χρονιάς.

Σύμφωνα με το Έθνος, ήδη ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία για του απουσιολόγιο και είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία για το Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και είναι έτοιμο είναι μετά από πολλές εμπλοκές με το ΣτΕ και το Προεδρικό Διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ ανακοινώθηκε και η γενίκευση του θεσμού της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων με τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης.

Σε πρώτη φάση, ενημέρωση επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων και όλων των Διευθυντών Διευθύνσεων. Θα ακολουθήσει σταδιακή ενημέρωση επιμόρφωση όλων των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της χώρας. Την ευθύνη της επιμόρφωσης θα έχουν η Επιστημονική Ομάδα του έργου της AEE με φορέα υλοποίησης το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) και τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Τα επιμορφωτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, αλλά και σε επίπεδο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για να μην προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία των μονοθέσιων σχολικών μονάδων της Προσχολικής και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η επιμόρφωση των Προϊσταμένων και των Διευθυντών τους θα οργανωθεί και θα πραγματοποιηθεί με την ευθύνη των Σχολικών Συμβούλων σε τοπικό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το περιεχόμενο των σεμιναρίων θα περιλαμβάνει:

– Αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού και των διαδικασιών υλοποίησης της Αυτοαξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου στη σχολική μονάδα.

– Παρουσίαση των αποτελεσμάτων από τις δράσεις των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα της ΑΕΕ την περίοδο 2010-2012.

– Παρεμβάσεις των Διευθυντών και αξιοποίηση της εμπειρίας των σχολείων που συμμετείχαν στο πιλοτικό έργο της ΑΕΕ.

Κατά τη διάρκεια των επιμορφώσεων, οι Διευθυντές θα ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων και θα παρέχουν ανατροφοδότηση στους Σχολικούς Συμβούλους και την Ομάδα Έργου της ΑΕΕ.

Παράλληλα, ψηφίστηκε από τη Βουλή η τροπολογία το Βιβλίο Παρουσίας Προσωπικού και Ατομικό Δελτίο Παρουσίας Προσωπικού, η οποία προβλέπει τα εξής:

Ο Διευθυντής κάθε σχολικής μονάδας και ο προϊστάμενος κάθε άλλης υπηρεσιακής μονάδας του υπουργείου Παιδείας, είναι αρμόδιος και υπεύθυνος για την καθημερινή σύνταξη και διατήρηση του «Βιβλίου Παρουσίας Προσωπικού για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό προσωπικό είναι υπεύθυνο για την καθημερινή σύνταξη του Ατομικού Δελτίου Παρουσίας Προσωπικού.

Στο Β.Π.Π. και το Α.Δ.Π.Π., θα αναγράφονται η ημερομηνία και η χρονολογία, το ονοματεπώνυμο του εκπαιδευτικού, η ώρα άφιξης και αναχώρησης, το είδος της απουσίας (ολιγόωρη ή ολοήμερη), καθώς και οποιοδήποτε άλλο αναγκαίο στοιχείο.

Τα στοιχεία του ΒΠΠ, θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά σε καθημερινή βάση από τον Διευθυντή ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας, σε ειδικά διαμορφωμένο πληροφοριακό σύστημα με απόφαση του Κώστα Αρβανιτόπουλου, ρυθμίζεται η δημιουργία του ιστοχώρου φιλοξενίας του πληροφοριακού συστήματος, ο τρόπος πρόσβασης σε αυτό, ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και όλες οι άλλες λεπτομέρειες.

Η εξάντληση των ωρών του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, πραγματοποιείται σε μία έως πέντε όμορες σχολικές μονάδες

Οι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο, μπορούν να απασχολούνται μέχρι να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες σε: ενδοσχολικές δραστηριότητες όπως η ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη κτλ., αλλά και σε διοικητικές υπηρεσίες της εκπαίδευσης.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Παιδείας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί μπορούν να τοποθετηθούν σε άλλη περιοχή πρόσληψης από αυτήν που τοποθετήθηκαν για το σχολικό έτος 2013- 2014, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι ή αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί σε Περιφερειακές Διευθύνσεις, δικαιούνται απόσπαση για την άσκηση διοικητικού έργου σε ΔΔΒΜ, ΣΕΚ, ΙΕΚ και ΣΔΕ εντός της ίδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η απόσπαση θα διαρκεί για έναν χρόνο και μπορεί να ανανεωθεί μέχρι 3 φορές.