Το newsbeast.gr και το Σύγχρονο Φροντιστήριο Μ.Ε. στο Ίλιον γνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν οι υποψήφιοι και συμμερίζονται την αγωνία και το άγχος των ίδιων και των γονέων τους.

Ακριβώς γι’ αυτό, θα προσπαθήσουν να δώσουν απλές και ολοκληρωμένες οδηγίες που θα καλύπτουν όλες τις εξετάσεις σε όλη τη διάρκεια των πανελλαδικών.

Διάβασμα

Τις ημέρες των εξετάσεων κάνετε την προγραμματισμένη επανάληψη η οποία «φρεσκάρει» τις υπάρχουσες γνώσεις χωρίς να επιδιώκει την απόκτηση νέων. Μετά τη λήξη μίας εξέτασης σε κάποιο μάθημα, ακολουθεί μικρή ξεκούραση και η προετοιμασία-επανάληψη για την επόμενη εξέταση.

Υγεία-Διατροφή

Προσέξτε περισσότερο την υγεία σας την περίοδο των εξετάσεων και αποφύγετε έκθεση σε κινδύνους.

Προσέχετε τη διατροφή σας(ελαφρά και μικρά γεύματα με αρκετό νερό και φρούτα).

Φροντίζετε να κοιμάστε αρκετά (7-8 ώρες) την περίοδο των εξετάσεων και μη πιέζετε τον εαυτό σας για να ξεπεράσει τα φυσικά του όρια. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα στις εξετάσεις και δεν το θέλουμε.

Το προηγούμενο βράδυ της εξέτασης τελειώστε νωρίς το διάβασμα και ξαπλώστε στο κρεβάτι. Ακόμα και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μείνετε ξαπλωμένοι να ξεκουραστείτε. Μην ανοίγετε τηλεόραση και υπολογιστή.

Ηρεμία

Χρειάζεται ηρεμία και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τις δυνάμεις σας. Να θυμάστε ότι δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα σε κανέναν και ότι οι εξετάσεις αυτές δεν είναι η κρισιμότερη στιγμή στη ζωή σας αλλά ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία προσπαθείτε να πετύχετε το στόχο σας.

Την ημέρα της εξέτασης

Φροντίστε να έχετε πάρει ένα καλό πρωινό και πηγαίνετε έγκαιρα στο σχολείο έχοντας πάρει μαζί όλα τα απαραίτητα: ταυτότητα – 2 στυλό – γόμα (το μπλάνκο απαγορεύεται) – μπουκάλι νερό.

Δεν συζητάτε στο προαύλιο με άλλους υποψήφιους για πιθανά θέματα. Σκεφτείτε και συζητήστε άλλα πράγματα που δεν αφορούν τις εξετάσεις.

Στη διάρκεια της εξέτασης, διαβάστε προσεκτικά τα θέματα, πολλές φορές και ξεκινήστε από αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να αφήσετε κανένα μόριο που να μην το διεκδικήσετε.

Αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη φορά πρέπει να επανέλθετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απογοητευτείτε. Προσπαθήστε ξανά, το ίδιο θα ισχύει και για τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Να κάνετε σωστή κατανομή χρόνου στη θεωρία και τις ασκήσεις, να αφήσετε χρόνο για διόρθωση στο τέλος (τουλάχιστον 10 λεπτά) για μικρά λάθη και βελτίωση στην έκφραση.

Δεν αυτοσχεδιάζετε στο γραπτό και δεν αναλύετε περισσότερο, ειδικά στα αυτονόητα.

Το γραπτό σας πρέπει να αποπνέει σιγουριά και να αντιμετωπίζει έξυπνα τα ερωτήματα ώστε ο διορθωτής να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για τις γνώσεις σας.

Αφού τελειώσει η εξέταση

Το μάθημα αυτό τελείωσε. Δεν μπορείτε να ξέρετε επακριβώς τι γράψατε και κυρίως δεν ξέρετε πως έχουν γράψει οι άλλοι. Μη ξεχνάτε πως ο βαθμός σας συγκρίνεται με τους βαθμούς των άλλων υποψηφίων.

Στόχος σας είναι πλέον το επόμενο μάθημα!

Μετά το τέλος των εξετάσεων

Όταν με το καλό τελειώσουν οι εξετάσεις θα νοιώθετε σίγουρα ότι έφυγε ένα «βάρος» από πάνω σας. Το πρώτο βήμα για να πετύχετε το στόχο σας έχει ολοκληρωθεί. Ακολουθεί άλλο ένα που είναι η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου που είναι εξίσου σημαντικό.

Συμπληρώστε το με τη βοήθεια κάποιου ειδικού και όχι μόνοι σας, για να πετύχετε στη σχολή της πρώτης σας επιλογής.

Τελικά, να είστε σίγουροι ότι αυτή η εμπειρία θα σας βοηθήσει στο τρόπο με τον οποίο μελλοντικά θα θέτετε στόχους και θα τους πετυχαίνετε. Είναι μία επένδυση για το μέλλον!

Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!