Τέσσερις μέρες πριν τη λήξη της διορίας για το κλείδωμα των μηχανογραφικών δελτίων (14 Ιουλίου), οι υποψήφιοι έχουν πλέον αποκτήσει μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία των φετινών βάσεων, με την ανακοίνωση και των επιδόσεων στα ειδικά μαθήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος των σχολών θα σημειώσει μεγάλες απώλειες στα μόρια εισαγωγής, καθώς περιλαμβάνονται στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών-Τεχνολογικών επιστημών και Οικονομικά-Πληροφορική), όπου το μάθημα βαρύτητας των Μαθηματικών Κατεύθυνσης αποδείχτηκε «μοιραίο».

Δίχτυ ασφαλείας στις πολυτεχνικές σχολές θα έχουν μόνο οι Αρχιτεκτονικές, όπου οι καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με πέρσι των υποψηφίων στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο θα συγκρατήσουν την πτώση. Δεν ισχύει το ίδιο για ναυτιλιακά τμήματα με ειδικό μάθημα, όπου οι χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων στα υπόλοιπα μαθήματα έχουν ήδη διαμορφώσει την εικόνα μιας κατακόρυφης πτώσης, η οποία δεν αναστρέφεται από τις φετινές καλύτερες επιδόσεις στα Αγγλικά.

Στον αντίποδα οι σχολές στο 1ο επιστημονικό πεδίο με ειδικό μάθημα, όπου αναμένεται άνοδος μορίων, ενώ η αντιστρόφως ανάλογη εικόνα θα καταγραφεί στα μουσικά τμήματα τα οποία θα σημειώσουν απώλειες.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναλύει ανά επιστημονικό πεδίο τις πρώτες ενδείξεις για την πορεία των βάσεων στους υποψηφίους λίγο πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία του μηχανογραφικού δελτίου, με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού αναλυτή Γιώργου Χατζητέγα.

1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών)

Μικρή άνοδος αναμένεται σε όλα τα τμήματα που υπάγονται στις ανθρωπιστικές σπουδές, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν καλύτερες από πέρσι. Η «βασίλισσα» των επιλογών στο 1ο πεδίο, η Νομική θα δει τα μόρια εισαγωγής να ανεβαίνουν ελαφρώς. Ενδεικτικά, πέρσι η Νομική Αθήνας έφτασε τα 18.229 και η Θεσσαλονίκης τα 17.938. Με αυξητικές τάσεις, όχι όμως θεαματικές, καταγράφονται και οι υπόλοιπες δημοφιλείς σχολές όπως η Ψυχολογία (του ΕΚΠΑ πέρσι έπιασε 17.725 μόρια), η Φιλολογία (του ΑΠΘ έφτασε τα 16.380) και Ιστορία-Αρχαιολογία (του ΕΚΠΑ στα 16.000 μόρια).

Η σημαντική αύξηση των υποψηφίων στο ειδικό μάθημα των αγγλικών (φέτος εξετάστηκαν 15.562 υποψήφιοι έναντι 12.256 πέρσι) προμηνύει περαιτέρω άνοδο σε σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών που ήδη έχουν θέσει υψηλά τον πήχυ. Ειδικότερα, η Αγγλική Φιλολογία σε Θεσσαλονίκη πέρσι έφτασε τα 19.874 μόρια και στην Αθήνα τα 19.326. Η σχολή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο ΠΑΠΕΙ τα 17.987 και στο Πάντειο 17.587 μόρια. Σε άνοδο και οι σχολές ΜΜΕ, με την υψηλότερη βαθμολογία πέρσι να καταγράφεται στο ΕΚΠΑ με 17.349. Στα ίδια περσινά χαμηλά επίπεδα οι υπόλοιπες ξένες φιλολογίες. Οι σχολές Γαλλικής και Γερμανικής Φιλολογίας της Αθήνας κινήθηκαν πέρσι μεταξύ 13.000 – 11.000 μορίων, ενώ αυτές της Ισπανικής και της Ιταλικής παρέμειναν κάτω από τη βάση, με τη δεύτερη στην Αθήνα να φτάνει μόλις τα 5.200 μόρια.

2ο πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών)

Με εξαίρεση τις Αρχιτεκτονικές που σώζονται ως ένα βαθμό από κατακόρυφη πτώση λόγω των καλύτερων επιδόσεων στο Σχέδιο (ενδεικτικά στο Ελεύθερο Σχέδιο διπλασιάστηκαν οι αριστούχοι σε σχέση με πέρσι), οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία. Ειδικότερα, να υπενθυμίσουμε ότι στην Αρχιτεκτονική Αθήνας πέρσι η βάση ήταν 19.999 μόρια και αναμένεται μικρή πτώση. Από τις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές, η Ηλεκτρολόγων Μηχανικών βρέθηκε στη δεύτερη υψηλότερη σειρά μορίων εισαγωγής με 18.628 και ακολούθησε η Μηχανολόγων Μηχανικών με 18.467 μόρια. Κάθοδος αναμένεται και στις γεωπονικές που πέρσι αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη του 2ου επιστημονικού πεδίου με άνοδο ακόμα και 2.000 μορίων.

Μεικτές είναι οι προβλέψεις για τα τμήματα που έχουν ανοίξει και για τα δύο επιστημονικά πεδία (2ο και 3ο), όπως οι Βιολογίες, τα τμήματα Τεχνολογίας Τροφίμων και Χημείας, καθώς η ζήτηση στο μηχανογραφική θα αναδείξει την πορεία των βάσεων, μιας και οι αποκλίσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων στα δύο επιστημονικά είναι μεγάλες.

3ο πεδίο

Η Ιατρική παραμένει σταθερή αν όχι ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με πέρσι. Το μεγαλύτερο μέρος των σχολών που είχαν έως και 18.000 μόρια εισαγωγής δεν θα επηρεαστούν φέτος και ίσως σημειώσουν οριακή άνοδο.

Αντίθετα οριακή μείωση θα σημειώσουν τα τμήματα που κυμάνθηκαν πέρσι κάτω από τα 18.000 μόρια και μερικά από τα πιο δημοφιλή ΤΕΙ όπως Εργοθεραπείας, Φυσικοθεραπείας, Ιατρικών Μηχανημάτων.

4ο πεδίο

Αν τελικά ψηφιστεί η κατάργηση του πεδίου τότε θα ολοκληρωθεί φέτος με σημαντική άνοδο. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και 1.000 μόρια πάνω σε ορισμένα περιφερειακά ιδρύματα, ενώ σημαντική άνοδος αναμένεται και στα κεντρικά τμήματα παιδαγωγικών.

5ο πεδίο

Θεαματική πτώση που δεν θα συμπαρασύρει ελάχιστες εξαιρέσεις ναυτιλιακών τμημάτων αναμένεται για φέτος.Με ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία των σχολών Πληροφορικής οι οποίες κράτησαν σε σχετικά υψηλά επίπεδα.