Την αγάπη για τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία, την κοινωνική δράση και το φιλανθρωπικό έργο των τριών Ιεραρχών, υπογραμμίζει στο μήνυμά του προς τα σχολεία της χώρας ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, με αφορμή τη σχολική εορτή στις 30 Ιανουαρίου.

«Οι τρεις εορταζόμενοι άγιοι της Εκκλησίας είχαν όλοι τους, σε διαφορετικό βαθμό ο καθένας, βαθιά αγάπη για τα ελληνικά γράμματα, γνώριζαν σε βάθος και πλάτος την ελληνική παιδεία, διέθεταν εκπληκτική ελληνομάθεια» τονίζει ο κ. Φίλης. Προσθέτει ότι οι τρεις Ιεράρχες έδωσαν στον δημόσιο χώρο «μάχες για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, από πολύ υψηλές, μάλιστα, θέσεις ευθύνης και άσκησαν τα δημόσια καθήκοντά τους με ευθύνη, πνεύμα διακονίας, θάρρος και παρρησία».

Τέλος, στο μήνυμά του, ο υπουργός επισημαίνει για το φιλανθρωπικό έργο των Ιεραρχών: «Δεν διαχώρισαν ποτέ την πίστη στον Θεό από την έγνοια για τον φτωχό  και τον ξένο» και σημειώνει ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας οι ίδιοι πράξη στη ζωή τους, τη διδαχή τους, ότι όποιος νοιάζεται τους φτωχούς δεν μπορεί να είναι ο ίδιος «σωρευτής πλούτου».