«Ανοιξε ο δρόμος» για την επιλογή νέων διευθυντών εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, μετά την ψήφιση, χθες, Πέμπτη, της σχετικής τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα προβλέπει η τροπολογία, θα συγκροτηθούν δεκατρία (13) περιφερειακά αποκεντρωμένα συμβούλια επιλογής, με τη δυνατότητα να επιλέξουν τους υποψήφιους που θα στελεχώσουν τις θέσεις των διευθυντών εκπαίδευσης. Αρχικά, στη μοριοδοτική διαδικασία, διατηρείται η ίδια μοριοδότηση σε σχέση με την επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (11 μόρια κατά ανώτατο όριο), καθώς επίσης και εκέινη της υπηρεσιακής κατάστασης-καθοδηγητικής και διοικητικής εμπειρίας (15 μόρια κατά ανώτατο όριο).

Επίσης, διατηρείται η διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας για τη μοριοδότηση με βάση το κριτήριο της συμβολής του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο (12 μόρια κατά ανώτατο όριο). Η αλλαγή που φέρνει η εν λόγω τροπολογία στη διαδικασία έγκεται στο ότι οι υποψήφιοι που δεν θα συγκεντρώσουν το 20% των έγκυρων ψήφων δεν χάνουν το δικαίωμα συμμετοχής στην περαιτέρω διαδικασία, απλά δεν θα προσμετρηθεί η μοριοδότηση των ψήφων επί των 12 μορίων. Επίσης, εάν, κατά τη ψηφοφορία, δεν συμπληρωθεί το ποσοστό του 65% του εκλογικού σώματος, οι υποψήφιοι συνεχίζουν στην επόμενη φάση της διαδικασίας χωρίς την προσμέτρηση της μοριοδότησης του ποσοστού επί των 12 μορίων.

Στο ίδιο κριτήριο, προστίθεται η διαδικασία της προφορικής συνέντευξης, η οποία θα διενεργείται από τα περιφερειακά συμβούλια (15 μονάδες κατά ανώτατο όριο). Τέλος, τα αρμόδια συμβούλια θα καταρτίσουν, κατά αξιολογική σειρά, τους πίνακες των υποψηφίων ανά διεύθυνση εκπαίδευσης, σύμφωνα με την συνολική μοριοδότηση και τις προτιμήσεις των υποψηφίων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, με την συγκεκριμένη διάταξη καθιερώνεται «ένα σύστημα επιλογής βασισμένο στη διαφάνεια», και σε ανακοίνωσή του εγκαλεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν στη Βουλή κατά της συγκεκριμένης διάταξης.