Προβλέπονται μόρια με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας, ανεξάρτητα από το αν ο δικαιούχος έχει δικό του εισόδημα ή όχι, επομένως λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών. Επιπλέον προβλέπονται ειδικά μόρια για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών ως τέτοια. Η ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται απόλυτα στη συνταγματική πρόβλεψη ειδικής μέριμνας για τους πολυτέκνους.

Τα παραπάνω, μεταξύ των άλλων, απάντησε γραπτώς ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς σε επιστολή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων  που κατατέθηκε ως αναφορά από τον Βουλευτή κ. Κεγκέρογλου.

Ο Αριστείδης Μπαλτάς σημειώνει στο κείμενό του ότι στο άρθρο 21 του Ν4332/2015 περιλαμβάνεται μια συνολική πρόβλεψη για τη μετεγγραφή (μεταφορά θέσης εισαγωγής) φοιτητών. Η διάταξη θα ισχύσει από το ακαδημαϊκό έτος 2015-16. Η μετεγγραφή φοιτητών θα γίνεται σε συνεννόηση με τα Ιδρύματα και ο αριθμός των μετεγγραφομένων θα είναι ίσος με το 15% του αριθμού εισακτέων. Το δικαίωμα μετεγγραφής θα χορηγείται με βάση ένα σύστημα μοριοδότησης με κριτήρια οικονομικά και κοινωνικά.

Σημειώνουμε ότι η ρύθμιση για τις μετεγγραφές πέρασε ως βουλευτική τροπολογία αν και περιλαμβάνονταν στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΣΠΕ δεδομένου  ότι κατατέθηκαν 614 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση για το εν λόγω άρθρο των μετεγγραφών. Στο ευχαριστήριο κείμενο του Αριστείδη Μπαλτά προς τους συμμετέχοντες στη διαβούλευση αναφέρονταν «Ήδη επεξεργαζόμαστε τα σχόλια αυτά, τα οποία θα λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη στη διαμόρφωση της τελικής μορφής του σχεδίου νόμου».

Όπως προαναφέραμε τα σχετικά με τις μετεγγραφές πέρασαν με τροπολογία χωρίς να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς ή να συζητηθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Καλόγηρος Βασίλειος