Το eTwinning στην Ελλάδα, αποτελεί το πιο δημοφιλές πρόγραμμα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές τους, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε έγγραφο, που διαβίβασε στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς.

Το eTwinning είναι μια ευρωπαϊκή δράση μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Το eTwinning ξεκίνησε το 2005 ως κύρια δράση του eLearning Programme της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από το 2014 η ευρωπαϊκή δράση eTwinning ενισχύεται ως μέρος του προγράμματος Erasmus+ (2014-2020), παίζοντας πλέον κεντρικό ρόλο στην υποστήριξη όλων των τύπων ευρωπαϊκής συνεργασίας, στο πεδίο της σχολικής εκπαίδευσης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 35 ευρωπαϊκές χώρες και χώρες των Eastern Partnerships (Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Αρμενία, Ουκρανία και Τυνησία). Είναι εγγεγραμμένοι 305.000 εκπαιδευτικοί από 140.000 σχολικές μονάδες.

Το 2014 το πρόγραμμα σημείωσε σημαντική αύξηση και η χώρα μας είναι στις πρώτες θέσεις σε συμμετοχή εκπαιδευτικών, σχολείων, έργων και ευρωπαϊκών διακρίσεων. Πιο συγκεκριμένα το 2014 είχαμε: 86% αύξηση σε εγγραφές εκπαιδευτικών, 46% σε έργα eTwinning και 84% σε εγγραφές σχολείων. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης στις Βρυξέλλες κάλεσε τον Ιανουάριο την Ελληνική Εθνική Υπηρεσία να παρουσιάσει στις άλλες Εθνικές Υπηρεσίες και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη αύξηση.

Τα θέματα που αναπτύσσουν στα έργα eTwinning αφορούν τα μαθήματα που διδάσκονται στην Αθμια και Βθμια εκπαίδευση, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, ασφάλεια στο Διαδίκτυο, ρομποτική κτλ. Το 2013, σημειώνει ο υπουργός Παιδείας το Δημοτικό Σχολείο Γριζάνου Τρικάλων και το 2014 το 32ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών βραβεύτηκαν με το Overall eTwinning Prize (το καλύτερο δηλαδή έργο eTwinning στην Ευρώπη). Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί διακρίνονται κάθε χρόνο με τους μαθητές τους στα Ευρωπαϊκά βραβεία. Φέτος, βραβεύτηκαν 16 εκπαιδευτικοί σε 5 κατηγορίες.

Επιμέλεια: Καλόγηρος Βασίλειος