Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις «Ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» το οποίο τίθεται σε ηλεκτρονική διαβούλευση έως το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 29 Ιουνίου.

Η ΠΟΣΔΕΠ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο συνιστά ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο «αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του πανεπιστημίου», «επιφέρει τεράστιας έκτασης αλλαγές χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς» και πηγαίνει την παιδεία «33 χρόνια πίσω».

Επίσης, χαρακτηρίζει «απογοητευτικό» τον τρόπο με τον οποίο «ο υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των πανεπιστημίων, ακυρώνοντας πλήρως και τις θετικές ρυθμίσεις στα επιμέρους θέματα που έχει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου».

Ωστόσο, αναφέρονται ως «βελτιωτικές» του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, οι διατάξεις που αφορούν την αλλαγή της διαδικασίας, εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, τις ρυθμίσεις για εξελίξεις μελών ΔΕΠ, καθώς και τη ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ.

Τέλος, η ΠΟΣΔΕΠ ζητά συνάντηση με τον υπουργό πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου και παράλληλα ζητά να μην κατατεθούν οι διατάξεις «που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του πανεπιστημίου» και να έρθουν «όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία και διοίκηση των πανεπιστημίων (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων διοίκησης των πανεπιστημίων, κ.λπ.) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί (η πολιτική ηγεσία του υπουργείου)», με στόχο έναν «ουσιαστικό, ανοιχτό, εθνικό διάλογο για την παιδεία, σε βάθος χρόνου».

 

ΑΚ