Την προσοχή των γονιών για τις παιδικές στράτες που επιλέγουν να αγοράσουν στα παιδιά τους, εφιστά η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, σημειώνοντας πως τα προϊόντα αυτά δεν είναι τόσο ακίνδυνα όσο φαίνονται εκ πρώτης όψης.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο οργανισμός PROSAFE μαζί με τη συμμετοχή των αρχών εποπτείας της αγοράς 12 κρατών μελών της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ασφάλεια των προϊόντων που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, σημαντικός αριθμός από τις παιδικές στράτες είναι επικίνδυνες για τα παιδιά που τις χρησιμοποιούν.

Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο. Διεξήχθησαν εργαστηριακοί έλεγχοι σε 36 διαφορετικά μοντέλα παιδικών στρατών και σύμφωνα με τα αποτελέσματα 19 από αυτές (ποσοστό 53%) συμμορφώνονταν με τις απαιτήσεις του προτύπου. Οι έλεγχοι που έγιναν αφορούσαν την σταθερότητα της παιδικής στράτας (δυναμική και στατική), τους μηχανισμούς δίπλωσης, το ελάχιστο ύψος των καθισμάτων, τη διάταξη στάθμευσης (αν υπάρχει), την πρόληψη πτώσης από σκαλιά, σκάλες και βεράντες καθώς και διάφορους άλλους ελέγχους. Οι υπόλοιπες 17 παιδικές στράτες που ελέγχθηκαν (ποσοστό 47%) δε συμμορφώνονταν με μία ή και περισσότερες από τις πιο πάνω απαιτήσεις και έτσι δε συμμορφώνονται με το πρότυπο. Ως εκ τούτου θεωρούνται επικίνδυνες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Σε ό,τι αφορά στις παιδικές στράτες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, από το σύνολο των έξι διαφορετικών μοντέλων που ελέγχθηκαν, δύο τύποι παιδικών στρατών (δηλαδή ποσοστό 33% επί του συνόλου) δε συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ασφαλείας του προτύπου, αποσύρθηκαν από την Ελληνική αγορά και υποβλήθηκαν αντίστοιχες κοινοποιήσεις μέσω του συστήματος RAPEX.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των γονέων – καταναλωτών και προτρέπει οποιονδήποτε προτίθεται να αγοράσει παιδική στράτα να συμβουλεύεται τον πωλητή για τη χρήση της, να μελετά και να φυλάσσει τις οδηγίες χρήσης και να βεβαιώνεται ότι η παιδική στράτα συμμορφώνεται με τα πρότυπα ασφαλείας. Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφόρηση επικοινωνήστε με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο τηλέφωνο 210 3893184.