Μετά από 81 χρόνια ανασύρθηκε από τον βυθό του Αιγαίου το βρετανικό υποβρύχιο Η.Μ.S TRIUMPH που αγνοούνταν από το 1942 και ο δύτης – ερευνητής Κώστας Θωκταρίδης περιέγραψε την όλη διαδικασία.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το σκάφος βρέθηκε σε διεθνή χωρικά ύδατα μακριά από τις ακτές, μεταξύ Σουνίου και Κύνθου σε βάθος 203 μέτρων και έχει επικαθίσει στο βυθό.

«Ήταν η πιο δύσκολη επιχείρηση που έχω κάνει στη ζωή μου διότι δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το συγκεκριμένο υποβρύχιο ήταν σε ένα τομέα πολύ μεγάλο που δεν είχε γίνει ξανά τέτοια ενέργεια πέρα από την εμφάνιση του ίδιου του υποβρυχίου στις 9 Ιανουαρίου του 1942 στο Σούνιο.

«Μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του υποβρυχίου είναι άμεσα συνδεδεμένο με την δράσης της Κατοχής, των οργανώσεων τέλη του 1941- 1942 οπότε έπαιξε σημαντικό ρόλο η εξέλιξη της επιχείρησης», είπε στη συνέχεια.

Έπειτα, ανέφερε πως πρόκειται για ένα βρετανικό υποβρύχιο, ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου το οποίο έκανε την 21η του περιπολία και βρισκόταν στην Ελλάδα. «Είχε ειδική αποστολή να μεταβεί στην Αντίπαρο, αποβίβασε εκεί 3 πράκτορες», είπε ο κ. Θωκταρίδης.