Αποδεκατισμένη από προσωπικό η Διεύθυνση Εμπορίου αδυνατεί να κάνει ελέγχους στην αγορά, η οποία ενόψει των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς λειτουργεί με αυτόματο πιλότο… Φέτος για πρώτη φορά δεν έχει βγει κανένα κλιμάκιο για τους καθιερωμένους ελέγχους!

Κάθε χρόνο η Διεύθυνση Εμπορίου πραγματοποιεί ελέγχους και τιμοληψίες στην αγορά με στόχο την προστασία του καταναλωτικού κοινού από τυχόν φαινόμενα αισχροκέρδειας και τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων που διατίθενται. Ουσιαστικά δηλαδή διασφαλίζονται οι αγορές των πολιτών.

Φέτος ωστόσο η Διεύθυνση Εμπορίου τελεί υπό… αγρανάπαυση! Αιτία η έλλειψη προσωπικού λίγες μέρες πριν καταργηθεί ο θεσμός της Νομαρχίας και διαλυθεί η συγκεκριμένη Υπηρεσία. Υπάλληλοι λείπουν με χρωστούμενα αδειών, άλλοι με άδειες εγκυμοσύνης, συμβάσεις έληξαν και άλλες λήγουν με αποτέλεσμα στη Διεύθυνση Εμπορίου τα γραφεία να παραμένουν… άδεια. Η τοπική αγορά λοιπόν λειτουργεί «αυτόματα» και οι έμποροι δεν έχουν το φόβο των ελέγχων.

Εν τω μεταξύ αυτή τη στιγμή στην Διεύθυνση Εμπορίου έχουν μείνει μόνο ο Διευθυντής Εμπορίου, του οποίου μάλιστα ενώ του υπολείπεται υπόλοιπο αδείας δύο μηνών, ωστόσο δεν την έχει πάρει ενώ συνταξιοδοτείται και στο τέλος του χρόνου, και ένας ακόμη υπάλληλος. Οι δυο τους ωστόσο με το ζόρι ανταπεξέρχονται στις απαιτήσεις και τις καθημερινές αρμοδιότητες της Διεύθυνσης.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές
Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα με μικρές αποκλίσεις που ανάλογα με τα προϊόντα έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι διαφορές στις τιμές σε σχέση με τις περσινές είναι ιδιαίτερα μικρές και δεν ξεπερνούν τα 0,10 λεπτά.

Ουσιαστικά όπως διαμορφώνονται αυτή την στιγμή οι τιμές στην αγορά μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 120 ευρώ για να ετοιμάσει το γιορτινό τραπέζι χωρίς να υπολογίζει κανείς τα γλυκά, ενώ με πολύ μεγάλες περικοπές μπορεί κανείς να ετοιμάσει ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι ακόμα και με 60 ευρώ περίπου, αλλά όχι για περισσότερα από δύο άτομα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την καθιερωμένη γαλοπούλα η τιμή φέτος ξεκινά από 8 ευρώ το κιλό (η πιο φτηνή) χωρίς όμως να ξεπερνά τα 8.50 ευρώ το κιλό και αυτό σχετίζεται και με το αν είναι ντόπια αλλά και από πια περιοχή, ενώ στην ίδια τιμή πωλείται και το χοιρινό κρέας για τη τηγανιά!

Αναφορικά με το κομμάτι των λαχανικών οι ντομάτες είναι φέτος λίγο πιο τσιμπημένες και φτάνουν μέχρι και 1.30 ευρώ, το λάχανο δεν ξεπερνά το 1.50 ευρώ (ανάλογα το μέγεθος), το μαρούλι φτάνει μέχρι και 1.00 ευρώ ενώ τα φρέσκα κρεμμυδάκια δεν ξεπερνούν τα 0.80 ευρώ. Τέλος οι πατάτες κυμαίνονται από 1.50 έως και 2.10 ευρώ.

Πηγή: taxydromos.gr