Ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, παραιτήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης (28/2), μετά την τραγωδία με τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη. Την ίδια ώρα, νέες πληροφορίες από την κατάθεση του σταθμάρχη της Λάρισας, δίνουν «φως» για τα αίτια του δυστυχήματος που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 38 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όμως ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο αριθμός των θυμάτων ξεπερνάει του 40. Στους 72 οι τραυματίες και 6 άτομα να νοσηλεύονται στη ΜΕΘ.

Στο σημείο όπου σημειώθηκε το δυστύχημα βρίσκονται δύο τεράστιοι γερανοί οι οποίοι ανασηκώνουν κομμάτια από τα επιβατικά βαγόνια που έχουν συνθλιβεί από την τρομακτική σύγκρουση και έχουν μετατραπεί σε άμορφη μάζα σιδηρικών.

Οι διασώστες και η πυροσβεστική συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους ανθρώπους, με τις ελπίδες να βρεθεί κάποιος ζωντανός να λιγοστεύουν.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί κυρίως στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας, αλλά και σε νοσοκομεία της Κατερίνης, του Βόλου και της Θεσσαλονίκης.

Στην περιοχή η οσμή του καμένου κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα αφού μετά τη μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με την εμπορική, άρπαξαν φωτιά τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού τρένου.

Καραμανλής: Ήταν καθήκον μου να παραιτηθώ ως ένδειξη σεβασμού

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Ο κ. Καραμανλής στη δήλωσή του αναφέρει για την παραίτησή του πως «είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού».

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Καραμανλή: «Μόλις τώρα γύρισα από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Ο πόνος είναι ανείπωτος.

Είναι γεγονός ότι παραλάβαμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο σε κατάσταση που δεν ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα. Κι αυτό είναι πολύ βαρύ για όλους μας και για εμένα προσωπικά.

Όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουμε σαν να μην συνέβη. Είμαι λίγα χρόνια στην πολιτική, αλλά θεωρώ απαραίτητο στοιχείο της Δημοκρατίας μας οι πολίτες της χώρας μας να εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα. Αυτό λέγεται πολιτική ευθύνη.

Γι’ αυτό το λόγο, δηλώνω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Είναι αυτό που νιώθω καθήκον μου να πράξω ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των ανθρώπων που έφυγαν τόσο άδικα και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος.

Μέσα από την καρδιά μου, εκφράζω για άλλη μια φορά την οδύνη μου και τη συμπαράστασή μου στις οικογένειες των θυμάτων».

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών είχε βρεθεί στο σημείο της τραγωδίας και με βουρκωμένα μάτια δήλωσε πως «δεν θα αφήσουμε τίποτα κάτω από τα χαλί».

Συνελήφθη ο σταθμάρχης – Η κατάθεσή του για τα λάθη στα κλειδιά

Στο μεταξύ, σε σύλληψη μετατράπηκε η προσαγωγή του σταθμάρχη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ο σταθμάρχης φέρεται ως υπεύθυνος για την κίνηση των τρένων που βρέθηκαν στην ίδια γραμμή. Την ίδια ώρα, ο κλειδούχος κλήθηκε για εξηγήσεις και έδωσε ανωμοτί κατάθεση στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας που διενεργεί την προανάκριση και συγκεντρώνει την ογκώδη δικογραφία.

Η εκπομπή Live News ανέφερε πως ο σταθμάρχης είχε εκπαιδευτεί πρόσφατα και σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του.

Ο σταθμάρχης ανέφερε πως και οι δύο γραμμές ήταν ανοιχτές, όταν ο σταθμάρχης της Κατερίνης ότι τον ειδοποίησε για την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας με προορισμό τη Λάρισα.

«Εκείνη την ώρα προσπαθούσα να βάλω στην κατάλληλη θέση ένα άλλο τοπικό τρένο. Άλλαξα τα κλειδιά των γραμμών και μετά δεν το επανέφερα στη θέση του. Έγινε ένα λάθος και έβαλα το τρένο που αναχώρησε από τη Λάρισα, χωρίς να το αντιληφθώ, στη γραμμή που ερχόταν η εμπορική αμαξοστοιχία από την Κατερίνη. Έπρεπε να το βάλω στη δίπλα γραμμή», φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή του ο σταθμάρχης.