Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν αυτή την ώρα φαρμακοποιοί, οι οποίοι αντιδρούν στο θέμα της απελευθέρωσης του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

«Το φάρμακο είναι αγαθό, όχι εμπόρευμα» αναγράφεται σε ένα από τα πανό που κρατούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι έβαλαν σήμερα λουκέτο στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Προειδοποιούν με κλιμάκωση

Στο μεταξύ, μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση με αφορμή την απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων έστειλε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντος. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ».

Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε, η τιμή των ΜΗΣΥΦΑ προβλέπεται να απελευθερωθεί από 1/1/2016, ανεξάρτητα από το χώρο διανομής τους, γεγονός που θα επιφέρει περαιτέρω επιβάρυνση στους πολίτες. Είπε ότι όπου υπήρξε απελευθέρωση της τιμής τα αποτελέσματά διεθνώς είναι αρνητικά και επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, «η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους». Ο κ. Λουράντος ανέφερε, επίσης, ότι «το δήθεν επιχείρημα της προσβασιμότητας με την πώληση των φαρμάκων και σε άλλα σημεία καταρρίπτεται γιατί με 10.800 φαρμακεία έχουμε το πυκνόμετρο δίκτυο με την καλύτερη διασπορά». Υποστήριξε ότι την απελευθέρωση των συγκεκριμένων φαρμάκων επιδιώκει η φαρμακοβιομηχανία και ανέφερε ότι ο τζίρος αγγίζει τα 250 εκ ευρώ.

Ο κ. Λουραντος, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, σχολίασε δηλώσεις για «επιστροφή του στη ΝΔ», με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματος προκειμένου, όπως είπε, να τους ενημερώσει, για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν απέναντι στον βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να καταλάβει ότι είμαι ανεξάρτητος, πάνω από κόμματα και υποστηρίζω μόνο τον κλάδο μου, μπορεί όμως να καταλάβει».

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κάλεσε την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις σχετικά με τα ΜΗΣΥΦΑ, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και συνάντηση με τον υπουργό.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr…

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος