Υπερήφανη μπορεί να είναι σήμερα η Καντίτσα Σάνκο, αφού ξεκινάει η συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για την νομιμοποίηση άνω των 150.000 μεταναστών. Στο ίδιο νομοσχέδιο «περί ιθαγένειας» θα προβλέπονται ρυθμίσεις για απασχόληση και εργασία.

Η νεαρή μετανάστρια συνόδευε τον σημερινό πρωθυπουργό, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τότε (Ιούλιος 2008), Α. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ως συμβολική κίνηση στο αίτημα για χορήγηση ιθαγένειας σε μετανάστες 2ης γενιάς.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Καντίτσα Σάνκο κατά τη διημερίδα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) με θέμα: Επιμόρφωση και Ευαισθητοποίηση σε θέματα Γυναικείας Μετανάστευσης, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Στην εισήγηση της η γενική γραμματέας Φωτεινή Κούβελα υπογράμμισε ότι «οι μετανάστριες ως ομάδα στόχος, συμπεριλαμβάνονται στις οριζόντιες πολιτικές και στις εξειδικευμένες δράσεις της Γραμματείας».

Βεβαίωσε ότι οι γυναίκες μετανάστριες, (νόμιμες ή παράτυπες) θύματα έμφυλης βίας, μπορούν να απευθυνθούν και το κάνουν ως έναν βαθμό στις υπάρχουσες δομές. Ενδεικτικό ανέφερε, ότι τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας της, η γραμμή SOS 15900 δέχτηκε 680 κλήσεις από γυναίκες μετανάστριες, 18 κλήσεις από γυναίκες πρόσφυγες (στοιχεία 2014). Μέχρι το Μάρτη του 2015 οι μετανάστριες ήταν 870.

Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του έργου «Ενίσχυση ΜΚΟ για υλοποίηση σχεδίων δράσης που προωθούν την ισότητα των φύλων», συνέχισε η γ.γ, έχουν υλοποιηθεί δράσεις για την υποστήριξη και ενδυνάμωση μεταναστριών, από εξειδικευμένες ΜΚΟ. Επίσης εκδόθηκε ο οδηγός για τους Πρόσφυγες, «ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής, με «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών κατά την πρώτη υποδοχή στην Ελλάδα και τη διαδικασία ασύλου».

Τέλος, η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στις δράσεις που θα τεθούν προς διαβούλευση την επόμενη προγραμματική περιόδου όπου σε συνεργασία με μεταναστευτικές κοινότητες θα αντιμετωπιστούν ανάγκες και προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες λόγω πολιτισμικών πρακτικών. Ακόμη θα επικυρωθεί η κατάρτιση των αστυνομικών αρχών και των υπαλλήλων σε δομές υποδοχής και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την κοινωνία των πολιτών θα αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την πορνεία και την εργασιακή εκμετάλλευση (labor trafficking).