Ημερίδα με θέμα την ανάπτυξη και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Ανατολικής Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μαρκόπουλου. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και η Περιφέρεια Αττικής. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο βουλευτής του «Ποταμιού», Γιώργος Μαυρώτας, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία, Ιωάννα Τσούπρα, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. και δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Ηρακλής Γκότσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, εννέα από τους 13 δημάρχους της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής καθώς και πλήθος δημοτικών συμβούλων.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους δήμους, την έλλειψη έργων υποδομής, την έλλειψη χρηματοδότησης του χωροταξικού σχεδιασμού.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους, οι δήμαρχοι έκαναν λόγο για ανεπαρκή χρηματοδότηση από τη γενική κυβέρνηση – εξέφρασαν ωστόσο την κατανόησή τους, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με της κυβέρνησης με τους δανειστές. Παράλληλα μίλησαν για την υποστελέχωση που παρατηρείται στις δημόσιες υπηρεσίες, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

Για «ένα καινούργιο σχέδιο» που έρχεται και «βλέπει την πραγματικότητα», έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος, αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Μιλώντας για την ανακύκλωση, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι το 20%» και είπε ότι «δεν ήρθαμε να κάνουμε άνω κάτω τα πράγματα».

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, υπογράμμισε ότι πρόκειται για πρόβλημα που «έχει ταλανίσει τα τελευταία 30 χρόνια την Αττική, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει βρεθεί μια λύση».

Να «ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεννοηθούμε» ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. Μιλώντας για τα απορρίμματα, είπε ότι η Ελλάδα «δεν μπορεί να έχει άλλη πορεία από αυτή της Ευρώπης» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατόν να λυθεί μέσα σε 10 μέρες ένα πρόβλημα 40 ετών».

Τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προβλήματα και τους στόχους κάθε δήμου, έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α., Ηρακλής Γκότσης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο θα έχει όφελος προς την τοπική κοινωνία. Μιλώντας για τη χρηματοδότηση, ανέφερε ότι αυτή προέρχεται από τρεις πηγές: το νέο ΕΣΠΑ, τις κοινοτικές πρωτοβουλίες και τους Εθνικούς Πόρους.

Τέλος, όλοι οι παραβρισκόμενοι εξέφρασαν την επιθυμία τους, η ημερίδα να γίνει θεσμός και να πραγματοποιείται κάθε έξι μήνες προκειμένου να συζητούνται τα προβλήματα και να βρίσκονται λύσεις για τη αντιμετώπισή τους.