Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με αφορμή την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, την διαχείριση των απορριμμάτων και τα πρόστιμα που επιβληθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει πρόταση και σχέδιο και επιδεινώνει τα προβλήματα που κλήθηκε να λύσει, απειλώντας τη βιωσιμότητα των Ελλήνων πολιτών», είπε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «σε μια κρίσιμη περίοδο διαπραγμάτευσης, η συμπεριφορά της κυβέρνησης διαπνέεται από ιδεοληψίες και ιδεολογίες που καμία σχέση δεν έχουν με το σύγχρονο κόσμο».

Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι «εξαρχής, σεβόμενοι την ξεκάθαρη εντολή των Πελοποννησίων πολιτών, προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης στην ανάγκη εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, (περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων), ώστε να αποτρέψουμε την επιβολή δυσβάσταχτων προστίμων» και συμπλήρωσε ότι «η εξυπηρέτηση ευκαιριακών συμφερόντων και οι παρεμβάσεις πολιτικών παραγόντων είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα να απειλούμαστε με πρόστιμα, τα οποία με νόμο της κυβέρνησης θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες και όχι τα υπαίτια φυσικά πρόσωπα, όπως ήταν η πρότασή μας».

Για το θέμα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ανέφερε ότι η περιφερειακή αρχή ήταν αυτή που εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρήματα και πρόσθεσε πως «κάναμε τις μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αναγκαστήκαμε, ωστόσο, να τις τροποποιήσουμε πολλές φορές, αφού οι δημοτικές αρχές εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν αυξάνοντας τον όγκο των απορριμμάτων».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «υπάρχει κίνδυνος επαναπροσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να απειληθεί η Πελοπόννησος με νέα πρόστιμα».

Τέλος, τόνισε ότι «όσα συμφωνήσαμε με τους Πελοποννήσιους πολίτες αποτελούν άβατο χώρο. Θα πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας για να υλοποιήσουμε το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όλα αυτά που δεν υπακούουν στη νομιμότητα, ούτε συνάδουν με το μοντέλο προστασίας και ανάδειξης της Περιφέρειάς μας δεν θα περάσουν. Δεν θα ενεργήσουμε με λογικές επιβάρυνσης του περιβάλλοντος όπως προτείνουν και θα αναμένουμε τις απόψεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος».