Την εξαίρεση από το πλαφόν συνταγογράφησης των φαρμάκων της πνευμονικής υπέρτασης, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός.

Αφορμή αποτέλεσε τεχνικό πρόβλημα που παρατηρήθηκε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είχε ως συνέπεια να εμφανίζεται σε αρκετούς γιατρούς υπέρβαση του ορίου δαπάνης συνταγογράφησης, ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν είχε συμβεί.

Οι ασθενείς με πνευμονική υπέρταση λαμβάνουν φάρμακα υψηλού κόστους για την αντιμετώπιση της πάθησης τους. Κάποια από αυτά περνούν από τις Επιτροπές Υψηλού Κόστους και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στο πλαφόν της συνταγογράφησης. Τα υπόλοιπα φάρμακα υπόκεινται στον καθορισμό των ορίων δαπάνης συνταγογράφησης αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε προκύψει κανένα πρόβλημα στην πρόσβαση.

Μετά το τεχνικό πρόβλημα των τελευταίων ημερών ο Οργανισμός, άμεσα, ενημέρωσε τηλεφωνικά τους γιατρούς και τους κάλεσε να μην σταματήσει η συνταγογράφηση. Το σχετικό πρόβλημα διορθώθηκε από την ΗΔΙΚΑ οπότε η συνταγογράφηση συνεχίζεται απρόσκοπτα και επιπλέον με σημερινή του απόφαση ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, εξαίρεσε από το όριο συνταγογράφησης και τα υπόλοιπα φάρμακα της πνευμονικής υπέρτασης για να μην ν υπάρξει κανένα πρόβλημα στο μέλλον.