«Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας είναι ένα φόρουμ για νέες ιδέες και ευκαιρίες στον τομέα της ναυτιλίας. Εφέτος, ο Πειραιάς, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, μας φέρνει μαζί για να γιορτάσουμε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας και να συζητήσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί της Ευρώπης για βιώσιμη Γαλάζια Ανάπτυξη και ″γαλάζιες″ θέσεις εργασίας».

Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα, με αφορμή την αυριανή έναρξη για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, που πραγματοποιείται στον Πειραιά, από 28 έως 31 Μαΐου 2015.

Σε ειδική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί, στον σταθμό κρουαζιέρας «Θεμιστοκλής», στον ΟΛΠ στην πύλη Ε-12, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης θα κηρύξει την έναρξη του εορτασμού.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια πολιτική και την Αλιεία Καρμένου Βέλα, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, εκπρόσωποι φορέων του Πειραιά, βουλευτές και άλλοι.

Ο εορτασμός της «Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας 2015» περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνεδρίου, την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου, με κεντρικό θέμα «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης», αλλά και ένα πανόραμα με πάνω από 60 παράλληλες εκδηλώσεις, το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Μαΐου, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρο τον Πειραιά.

Έμφαση στην καινοτομία, την συνεργασία, τις δεξιότητες

Το συνέδριο θα ανοίξει με ομιλίες του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας και κου Καρμένου Βέλα, της αναπληρώτριας υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, του αναπληρωτή υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων  Θοδωρή Δρίτσα, και του δημάρχου Πειραιά Ιωάννη Μώραλη.

Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα απονεμηθούν επίσης τα πρώτα βραβεία για την Γαλάζια Ανάπτυξη του Πειραιά σε τρεις καινοτόμους επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της θαλάσσιας οικονομίας και έχουν ξεκινήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένονται με ενδιαφέρον πολλές υψηλού επιπέδου συζητήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν το ευρύ φάσμα των ευκαιριών που προσφέρουν οι ακτές και οι θάλασσες της Ευρώπης, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές.

Οι σύνεδροι θα εξετάσουν επίσης το έδαφος για συνέργειες, με στόχο την αξιοποίηση των λιμανιών και των παράκτιων περιοχών για περαιτέρω ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αειφορία.
Το συνέδριο θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την συνεργασία, τις δεξιότητες και τα προσόντα για την θαλάσσια οικονομία, καθώς και στις δυνατότητες για ιδιωτικές επενδύσεις και δημόσια χρηματοδότηση.

Το 8ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με το τον δήμο Πειραιά, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού και τον ΟΛΠ.