Κερδισμένοι ή χαμένοι οι κτηνοτρόφοι από την κατανομή των βοσκοτόπων για την νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020; Από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση των επιδοτήσεων και αυτό οφείλεται στην αύξηση των κονδυλίων για την κτηνοτροφία από το 19% στο 25% που προβλέπεται στο φάκελο για τη νέα ΚΑΠ. Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) Παναγιώτης Πεβερέτος στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του φακέλου αμβλύνει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα από την ανισοκατανομή των δικαιωμάτων, τα οποία καθορίζονται φέτος και θα ακολουθούν τους κτηνοτρόφους για το διάστημα 2015-2020».

Από την προσωμείωση, δε, που έκανε η ΓΑΙΑ Επιχειρείν- με βάση την κοινή υπουργική απόφαση- για τις μεταβολές των άμεσων ενισχύσεων στους αμιγείς κτηνοτρόφους, προκύπτει ότι σταδιακά έως το 2019 ένας στους τρεις θα απωλέσει έως το 10% και οι δύο στους τρείς θα δουν αυξήσεις οι οποίες θα ξεκινούν από 10% και σε κάποιες περιπτώσεις θα ξεπερνούν το 60%. Εκτίμηση, που ο εκπρόσωπος της ΓΑΙΑ Δημήτρης Καπνιάς συνέδεσε άμεσα με την αύξηση της χρηματοδότησης του κλάδου στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Ωστόσο, ο κ. Πεβερέτος επισήμανε ότι με την κοινή υπουργική απόφαση δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με την ανισοκατανομή των βοσκοτόπων ενώ εγείρονται ερωτηματικά για σειρά θεμάτων όπως για παράδειγμα πότε θα συνταχθούν προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης και αν μπορούν δήμοι και περιφέρειες να υποστηρίξουν την κατανομή. Για το τελευταίο θεωρεί, όπως είπε, επιβεβλημένη τη συμμετοχή των συνεταιριστικών οργανώσεων των κτηνοτρόφων και προς τούτο ζητά σχετική τροποποίηση της απόφασης.

Τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική μείωση των επιλέξιμων βοσκοτόπων, η έκταση των οποίων σήμερα ανέρχεται περίπου σε 14,5 εκατ. στρέμματα και όπως τόνισε ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Μάκης Αλεξανδρόπουλος, η κοινή υπουργική απόφαση διατυπώθηκε «γενικά, μελετημένα και χωρίς νούμερα», ώστε στην πορεία να ενσωματωθούν στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ όσο γίνεται περισσότερες εκτάσεις βοσκοτόπων με απόλυτα τεκμηριωμένο τρόπο.

Σε μια προσπάθεια να ενταχθούν περισσότερες εκτάσεις στο σύστημα, προχωρούν όπως είπε, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, επτά προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα οποία θα ανατεθούν σε ισάριθμους αναδόχους και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Αύγουστο. Σχέδια, τα οποία θα εντάσσουν στις επιλέξιμες εκτάσεις, παραλίμνιες, παραποτάμιες και με ξυλώδη βλάστηση εκτάσεις.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τις οργανώσεις-μέλη του ΣΕΚ, εκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Μακεδονίας-Θράκης και Κρήτης αλλά και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.