Ένα βήμα πριν το αρχείο βρίσκεται, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, η υπόθεση που αφορά καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να καταφύγει στο μνημόνιο.

Ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγκας προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο να μπει στο αρχείο η επίμαχη υπόθεση καθώς όπως αναφέρει στην εισήγηση του δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις οι οποίες αποδίδονται στον επικεφαλής της Αρχής Ανδρέα Γεωργίου και ακόμη δυο στελέχη της.

Ουσιαστικά ο εισαγγελικός λειτουργός προσυπογράφει την άποψη της ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτης, η οποία είχε ερευνήσει την υπόθεση, αλλά και του εισαγγελέα οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι είχαν ζητήσει να μπει στο αρχείο η δικογραφία.

Ωστόσο, το συμβούλιο εφετών είχε αντίθετη άποψη στέλνοντας και πάλι την υπόθεση στην ανάκριση. Μάλιστα, σε βάρος της ανακρίτριας είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη.

Οι δικαστές με βούλευμα τους είχαν, τότε, ζητήσει να ανοίξει ένας νέος γύρος έρευνας και συγκεκριμένα:

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σσ υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010.) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης ( σσ πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χωρήσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13, 6% σε 15, 4 % πί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή

3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής.

Της απόφασης αυτής είχαν προηγηθεί υπομνήματα των πρώην μελών της ΕΛΣΤΑΤ Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου».

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφεραν στις καταγγελίες τους ότι:

«Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ’ ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη. Επίσης λείπουν “οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ’ εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Πάντως, τον τελευταίο λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει ποια θα είναι η τύχη της δικογραφίας.