Πυκνές χιονοπτώσεις στα ανατολικά και νότια, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους στο Αιγαίο έφερε η κακοκαιρία Ελπίδα, η οποία πλήττει τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα φαινόμενα βαθμιαία θα ενταθούν με τις πυκνές χιονοπτώσεις να εκδηλώνονται ακόμα και στα παραθαλάσσια τμήματα της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου, ενώ θα πρέπει να τονισθεί οι μεγάλες ποσότητες χιονιού, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Εύβοια.

Στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα αναμένονται τοπικές καταιγίδες, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και σε περιοχές της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, με χαμηλότερο υψόμετρο.

Για την περιοχή της Αττικής, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 25/01, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών, εμφανίζεται το εκτιμώμενο ύψος υετού ανά τρίωρο (μωβ αποχρώσεις χιόνι και μπλε αποχρώσεις βροχή/χιονόνερο), όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, για επιλεγμένα τρίωρα έως το βράδυ της Δευτέρας 24/01/2022.

Χάος στους δρόμους της Αττικής

Χιόνια δίπλα στη θάλασσα στην Αττική

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε πολλούς δρόμους της Αττικής εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης που σημειώνεται σε αρκετές περιοχές του νομού. Εκτός από την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, η οποία έχει κλείσει από τα διόδια της Τραγάνας προς Αθήνα, κλειστή είναι εδώ και λίγη ώρα και η Κατεχάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροχαία Αττική, διακοπή της κυκλοφορίας υπάρχει:

  • Στην E.O. Οινόης – Μαγούλας από το ύψος του εργοστασίου TITAN ρεύμα προς Βοιωτία
  • Στην E.O. Μεγάρων – Αλεποχωρίου και στα δύο ρεύματα από το 12ο χιλιόμετρο, θέση Λούμπα προς Μέγαρα
  • Στη Λ. Παν. Κανελλοπούλου (Κατεχάκη) και στα δύο ρεύματα από την οδό Πίνδου προς την Περ. Υμηττού.
  • Στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δύο ρεύματα.
  • Στην οδό Διονύσου από το ύψος του 414 ΣNEN προς τον Άγιο Πέτρο.
  • Απαγόρευση Κυκλοφορίας Βαρέων Οχημάτων από τους κόμβους Καλυφτάκη και Οινοφύτων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Οδού.
  • Στην οδό Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητήρια Παπάγου προς τον Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την περιοχή της Ανατολής (Ν. Μάκρη) προς Πεντέλη.
  • Στην ανώνυμο οδό (Καισαριανή και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος της Καλοπούλας προς Υμηττό.
  • Στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περιφερειακή Καρέα.
  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας «Το νέο φαράγγι» έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοΐου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού «Αγιος Μερκούριος» έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που παρατηρούνται στο Νομό Αττικής και προς αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, η ΕΛΑΣ καλεί τους οδηγούς οχημάτων που κινούνται σε οδικό δίκτυο όπου παρατηρείται χιονόστρωση ή παγετός, να τοποθετούν στους δύο τουλάχιστον κινητήριους τροχούς αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημά τους δε φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Ουρές χιλιομέτρων στην Κατεχάκη

Η Περιφερειακή Υμηττού είναι κλειστή στο ρεύμα προς Κατεχάκη, ενώ μεγάλες είναι οι καθυστερήσεις στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, όπως ενημερώνει στο twitter η Αττική Οδός.

O Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι οδηγοί χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες και στην Αττική Οδό, στο ρεύμα προς Πεντέλη. Για τα κυκλοφοριακά προβλήματα ανακοίνωση εξέδωσε η εταιρεία.

Αποσύρονται λεωφορεία και τρόλεϊ λόγω της κακοκαιρίας

Αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά όλα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ λόγω της έντονης κακοκαιρίας Ελπίδα που πλήττει και την Αττική, σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί υπήρξαν προβλήματα σε αρκετές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ με αποτέλεσμα να σταματούν την κυκλοφορίας τους.

Διακοπή κυκλοφορίας του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο

Όπως ανακοίνωσε η ΣΤΑΣΥ, διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό προς και από το αεροδρόμιο. Οι επιβάτες του Μετρό με κατεύθυνση το αεροδρόμιο μετεπιβιβάζονται στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας, στον Προαστιακό σιδηρόδρομο.

Όσον αφορά στο τραμ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε όλο το δίκτυο, με τερματικό τη στάση Σύνταγμα.

Δρομολόγια στον Ηλεκτρικό στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη

Η έντονη χιονόπτωση έχει προκαλέσει προβλήματα και στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός) με την κίνηση να διεξάγεται στο τμήμα Πειραιάς – Ειρήνη. Σύμφωνα με την ΣΤΑΣΥ σε εξέλιξη είναι οι εργασίες εκχιονισμού στο τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά.

Απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από τις 08:00 μέχρι την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Ο χάρτης με την κίνηση τώρα στους δρόμους της Αττικής

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας Ελπίδα τις επόμενες ώρες -Τι λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, η Ελπίδα θα δώσει σφοδρές χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια και από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο Αιγαίο τόσο πιο έντονες θα είναι οι χιονοπτώσεις και θα έχουν και μεγάλη διάρκεια. Περιοχές όπως η ανατολική και νότια Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Αττική και η Βοιωτία, η Εύβοια, η ανατολική Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη αλλά και το ανατολικό Αιγαίο θέλουν πολύ μεγάλη προσοχή μέχρι και στην Τετάρτη το πρωί, οπότε φαίνεται ότι θα ολοκληρώσει τη δράση του αυτό το οργανωμένο και ισχυρό κύμα χιονοπτώσεων, το οποίο ενδέχεται να ξεπεράσει και το περσινό κύμα που ζήσαμε στην περιοχή της Αττικής.

Το μεσημέρι και το απόγευμα, οι λευκοί χρωματισμοί αρχίζουν και γίνονται πιο έντονοι στα πιο ανατολικά, ηπειρωτικά τμήματα. Μπαίνει στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων και η ανατολική και βόρεια Πελοπόννησος. Άρα από τις 12-1 σήμερα μέχρι και περίπου τις 6 το απόγευμα τα πιο πυκνά χιόνια τα αναμένουμε από το ύψος του Βόλου και πιο νότια. Πάλι η Αττική – Βοιωτία μέσα στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων, η Εύβοια, οι Σποράδες, οι δυτικές και βόρειες Κυκλάδες, όπως επίσης και η ανατολική και η βόρεια Πελοπόννησος. Και προς την περιοχή της Κρήτης εμφανίζονται χρωματισμοί. Τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη. Και στα Δωδεκάνησα θα έχουμε χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα.

Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και μέχρι τη νύχτα, μέσα στη νύχτα, μεγάλη προσοχή εκεί, αναμένουμε να φτάσουμε στο μέγιστο της έξαρσης αυτού του χιονοκύματος που θα αφορά και πάλι τις ίδιες περιοχές, δηλαδή τα διαμερίσματα που βρίσκονται από το ύψος του Πηλίου και πιο νότια. Για άλλη μια φορά η Αττική – Βοιωτία βρίσκονται στο επίκεντρο των πυκνών χιονοπτώσεων. Θα αρχίσει να το στρώνει αυτό το διάστημα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και στα πιο νότια θαλάσσια, παραθαλάσσια τμήματα του νομού Αττικής. Μεγάλη προσοχή και στην Εύβοια, προς τις Σποράδες και προς την περιοχή της ανατολικής Πελοποννήσου και επεκτείνονται σιγά σιγά τα φαινόμενα καθώς μετατοπίζεται αυτό το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό προς την περιοχή των Δωδεκανήσων.

Τις πρωινές ώρες της αυριανής ημέρας, (Τρίτη 25/1) το χιονοκύμα θα επιμείνει. Και εδώ περιμένουμε έξαρση των φαινομένων, δηλαδή περίπου από τις 12-1 τα ξημερώματα μέχρι και τις 6, 7, 8 της αυριανής ημέρας πυκνές χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους.. κα στην περιοχή της Κρήτης επιμένουν τα φαινόμενα.

Καθώς θα πηγαίνουμε προς τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης, τα φαινόμενα θα τείνουν να περιορίζονται σε μια στενή περιοχή κοντά στην Αττική – Βοιωτία, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Θα επιμείνουν οι χιονοπτώσεις και προς την περιοχή της Κρήτης και εκτιμάται ότι προς το απόγευμα αύριο τα φαινόμενα θα αρχίσουν να τραβιούνται μέσα στο Αιγαίο.

Προς τις απογευματινές και βραδινές ώρες θα αρχίσει σιγά σιγά και η βελτίωση του καιρού. Θα μας μείνει όμως το τσουχτερό κρύο.