Τη διεξαγωγή ελέγχων «προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας νερών των ακτών κολύμβησης» ζήτησε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη μετά και τη βλάβη στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ, που είχε ως αποτέλεσμα, κυβικά λυμάτων να καταλήξουν στον Παγασητικό κόλπο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ελευθερία της Λάρισας, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας, μέχρις ότου ληφθούν από το διαπιστευμένο εργαστήριο τα αποτελέσματα «προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια υγεία, συστήνει στους κολυμβητές να αποφεύγουν τις κοντινές παραλίες» όπως τα Πευκάκια, οι Αλυκές, η Άναυρος και οι Πλάκες.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση «οι υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων ενημερώθηκαν στις 11-05-2015 για τεχνική βλάβη στις εγκαταστάσεις «Επεξεργασία Λυμάτων», με αποτέλεσμα μικρό μέρος της παροχής επεξεργασμένου λύματος και για ορισμένες μόνο ώρες της ημέρας, να διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στον χείμαρρο Ξηριά. Αμέσως μετά την ενημέρωση, δόθηκε εντολή από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σοράδων, σε διαπιστευμένο εργαστήριο για διαδοχικές λήψεις δειγμάτων από την περιοχή της υπερχείλισης των επεξεργασμένων, σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, λυμάτων, καθώς και από τις κοντινότερες παραλίες.Αυθημερόν επίσης, ήτοι στις 11-05-2015, η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων με έγγραφό της προς τη ΔΕΥΑΜΒ ζήτησε να γνωστοποιηθεί εγγράφως το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της βλάβης. Με έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ, στις 13-05-2015, γνωστοποίησε ότι ο χρόνος περάτωσης όλων των εργασιών θα ήταν περίπου 30 ημέρες. Δεν εκδόθηκε δελτίο Τύπου τη δεδομένη χρονική στιγμή, γιατί ρητά στο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ αναφερόταν ότι πρόκειται για μικρές ποσότητες επεξεργασμένου λύματος.Στις 15-05-2015 με νέο έγγραφό της η ΔΕΥΑΜΒ γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Π.Ε. διακοπή ηλεκτροδότησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (μιας περίπου ώρας) η οποία δημιούργησε προβλήματα στην επεξεργασία που επιβάρυνε την ποιότητα εκροής του μικρού μέρους της παροχής που διοχετεύεται μέσω του αγωγού υπερχείλισης του αντλιοστασίου στον Ξηριά. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο της ΔΕΥΑΜΒ, μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης και της επεξεργασίας, η ποιότητα της εκροής επανήλθε στα προ της διακοπής επίπεδα. Μετά και από το παραπάνω έγγραφο δόθηκε νέα εντολή αυθημερόν, από τη Δ/νση Υγείας στο διαπιστευμένο εργαστήριο για νέες δειγματοληψίες στις πλησιέστερες παραλίες (Πευκάκια, Αλυκές, Άναυρος, Πλάκες) προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει επιβάρυνση της ποιότητας των νερών των ακτών κολύμβησης».