Ενημέρωση των ξένων δημοσιογράφων, ανταποκριτών και παρατηρητών για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, στην οποία κυριάρχησε η έκκληση από τους ομιλητές για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δημοσιοποίηση από τους δημοσιογράφους μιας από τις σπουδαιότερες δίκες της ελληνικής ιστορίας, όπως χαρακτηρίστηκε, διοργάνωσε σήμερα το δίκτυο εναλλακτικής ενημέρωσης «AnalyzeGreece».

Λίγες ώρες πριν από τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος της πολιτικής αγωγής στη δίκη, έκανε λόγο για «μια δίκη που δεν θα είναι εύκολη ούτε σύντομη» και εκτίμησε ότι θα διαρκέσει περισσότερο από έναν χρόνο, ίσως και ενάμιση. «Η Χρυσή Αυγή έχει περισσότερους από 100 καλοπληρωμένους δικηγόρους, κάτι που σημαίνει ότι οι δικηγόροι πληρώνονται από το ελληνικό κοινοβούλιο, ενώ η δική μας πλευρά δεν πληρώνεται καν από αυτούς που εκπροσωπεί», τόνισε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρόκειται για μια δίκη που το αντιφασιστικό κίνημα περίμενε εδώ και 20 χρόνια, καθώς ήταν κοινό μυστικό οι εγκληματικές πράξεις της Χρυσής Αυγής», και υπογράμμισε ότι προσδοκά όχι μόνο την καταδίκη των ανθρώπων που έκαναν επιθέσεις και όσων τις υποκινούσαν, αλλά και την αποκάλυψη των συνδέσμων που είχε η Χρυσή Αυγή με ανθρώπους μέσα στο κράτος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δημήτρης Χριστόπουλος, επισήμανε ότι «ακόμα και αν τελειώσει αυτή η δίκη όπως θέλουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια, γιατί το πρόβλημα θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμα και αν πάψει να υπάρχει η Χρυσή Αυγή ως κόμμα». «Η ιστορική εμπειρία της Ευρώπης έχει δείξει ότι σε μια χώρα που βιώνει αυτές τις συνθήκες που βιώνει η Ελλάδα σήμερα, την απομόνωση, τον στιγματικό και τον εξευτελισμό, υπάρχει γόνιμο έδαφος για την παγίωση του ναζισμού», συμπλήρωσε.

Την ίδια διαπίστωση έκανε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, παρατηρώντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιμείνουν στην άκαμπτη στάση τους, στην προσπάθεια εξευτελισμού της Ελλάδας, στη βαρβαρότητα και στη λιτότητα, τότε θα καταστραφεί η ελπίδα των ανθρώπων και η αξιοπρέπειά τους και αυτό δημιουργεί έδαφος για τη Χρυσή Αυγή και το νεοναζισμό». Η Βασιλική Κατριβάνου περιέγραψε, επίσης, πώς οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής άλλαξαν τη συμπεριφορά τους στο Κοινοβούλιο και από τον προκλητικό ρατσιστικό λόγο που είχαν, προσπάθησαν μετά την προσαγωγή τους να καλλιεργήσουν το προφίλ ενός σοβαρού πολιτικού κόμματος, αλλαγή που έγινε ενόψει της δίκης.

Ο βρετανός δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής Κέβιν Οβέντεν, παρατήρησε ότι τα μάτια του αντιφασιστικού κινήματος στην Ευρώπη είναι στραμμένα στην Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας μάχης για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και αναζήτησε τα αίτια της ανόδου του φασισμού όχι στην οικονομική κρίση, «αλλά σε κάτι βαθύτερο, στην αποτυχία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και στις απαιτήσεις της Δημοκρατίας».

Τη συζήτηση, που φιλοξενήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, συντόνισε η Ιωάννα Μεϊτάνη, από το «AnalyzeGreece».