Πράσινο φως άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα το οποίο είναι ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργασίες είχαν παγώσει από το 2005 μετά την προσφυγή κατοίκων της περιοχής που ζητούσαν να παραμείνει το κτίριο διατηρητέο και να ακυρωθούν οι προγραμματισμένες ενέργειες του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ των οποίων και η προσθήκη δύο ορόφων.

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1447/2015 απόφαση του ξεμπλόκαρε τις εργασίες, ωστόσο, δεν επιτρέπει την προσθήκη δυο ορόφων που είχαν προγραμματιστεί από το Πανεπιστήμιο.
Το συγκεκριμένο κτίριο αναγέρθηκε μεταξύ των ετών 1915 και 1925 και λειτουργούσε ως ξενοδοχείο μέχρι το 1967, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης, το οποίο αποτελεί «δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις μνήμες των κατοίκων της Αθήνας».

Το 1978 το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε ότι το κτίριο χρειάζεται ειδική προστασία γιατί αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας, ενώ επιβάλλεται με τον όγκο του και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό και μορφολογικό ενδιαφέρον στις εξωτερικές του διακοσμήσεις (διακοσμητικά με κορινθιακές κολώνες, αέτωμα, μπαλκόνια, κ.λπ.).

Την ίδια ώρα, το εσωτερικό του επίμαχου κτιρίου είχε αποχαρακτηριστεί και παρέμεινε διατηρητέο στην εξωτερική του όψη.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε δρομολογήσει την αποκατάσταση και την επαναχρησιμοποίηση του εν λόγω κτιρίου. Είχαν εγκριθεί οι σχετικές μελέτες, ενώ προβλεπόταν η προσθήκη δυο νέων ορόφων και δώματος, όπως και η δημιουργία ανελκυστήρων.

Τότε ήρθε η προσφυγή των κατοίκων και η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ.

Στο μεσοδιάστημα το Πανεπιστήμιο Αθηνών απέστειλε έγγραφο στον αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, με το οποίο ζητούσε να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας που προέβλεπαν επιπλέον ειδικούς όρους δόμησης (προσθήκη δύο ορόφων, κ,λπ.). Και αυτό γιατί το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να συνταχθεί μελέτη συντήρησης, κ.λπ. που δεν θα θίγει το ύφος του επίμαχου κτιρίου.