Στην Κρήτη έφτασαν σήμερα δύο σκάφη του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο.

«Τα δύο σκάφη που προορίζονται για την αρωγή προς τους μετανάστες είναι το πλοίο επιμελητειακής υποστήριξης Berlin και η φρεγάτα Hessen που βρίσκονται τώρα στην Κρήτη», δήλωσε ο εκπρόσωπος, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Όπως εξήγησε, «χρειάζεται ακόμη λίγος συντονισμός» μεταξύ των διαφόρων γερμανικών υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αποστολές οι οποίες θα ανατεθούν στα δύο σκάφη τα οποία αναμένεται να «βρίσκονται στην περιοχή επέμβασής τους μεταξύ της 6ης και της 8ης Μαΐου».

«Πρόκειται για το πώς αυτά τα δύο σκάφη θα μπορούν να ενσωματωθούν ενδεχομένως στον μηχανισμό Frontex», εξήγησε ένας εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Έπειτα από μία σειρά ναυάγια που προκάλεσαν περισσότερους από 1.200 θανάτους τον Απρίλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν, στη διάρκεια μίας έκτακτης συνόδου κορυφής που διεξήγαγαν στις 23 Απριλίου, να ενισχύσουν την παρουσία της Ε.Ε. στη θάλασσα τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Τρίτων», ο οποίος μέχρι τότε ανερχόταν στα 3 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα.

Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο διαχειρίζεται η Frontex, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, αντικατέστησε τη «Mare Nostrum», την ιταλική επιχείρηση που ήταν σαφώς πιο αισιόδοξη και είχε συσταθεί ένα χρόνο νωρίτερα.