Προειδοποιήσεις για τους κίνδυνους από την ανεξέλεγκτη καύση των σκουπιδιών, που τις τελευταίες ημέρες, επιλέγεται αυθαίρετα από αρκετούς δημότες ως λύση στο πρόβλημα της παρατεταμένης συσσώρευσης τους, απεύθυνε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου-Ολυμπίας, επανερχόμενος για ακόμα μια φορά στην ανάγκη άμεσης και πλήρους αποκομιδής των απορριμμάτων.

Όπως επισημαίνεται, η καύση των πλαστικών τμημάτων των σκουπιδιών, προκαλεί την απελευθέρωση εξαιρετικά τοξικών ουσιών, ιδίως καρκινογόνων διοξινών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά προβλήματα υγείας τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. «Ακόμη και η καύση των υπολοίπων τμημάτων των απορριμμάτων, όπως το ξύλο, προκαλεί την άθροιση μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα τα οποία μπορούν να βλάψουν τις αεροφόρους οδούς ιδίως σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Συνεπώς η καύση των απορριμμάτων εντός του Δήμου αποτελεί εγκληματική, ανεύθυνη πρακτική η οποία προξενεί πολύ περισσότερα προβλήματα απ’΄ όσα ενδεχομένως πιστεύουν κάποιοι πολίτες ότι μπορεί να επιλύσει. Καλούμε συνεπώς όλους τους συμπολίτες μας να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και όχι μόνο να αποφεύγουν τέτοιου είδους πρακτικές αλλά και να αποτρέπουν όσους από τον κοινωνικό τους περίγυρο καταφεύγουν σε αυτές».

Επιπρόσθετα ο Ι.Σ.Π.Ο. τονίζει την ανάγκη να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα, κατά την μερική αποκομιδή των απορριμμάτων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει, στην απομάκρυνση τους από θέσεις κοντά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς ώστε την επόμενη εβδομάδα τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν, όπως τονίζει το ilialive.gr. Επίσης τονίζεται ότι είναι αναγκαίο μετά την απομάκρυνση των απορριμμάτων, να ακολουθήσει απολύμανση με χλωριούχα διαλύματα, όχι μόνο της εστίας εναπόθεσής τους αλλά και του προαύλιου τουλάχιστον χώρου των σχολείων. «Ανάλογη απολύμανση πρέπει να ακολουθεί την αποκομιδή από κάθε σημείο της πόλης. Η απολύμανση μόνο με ασβέστη δεν αρκεί. Ο Ι.Σ.Π.Ο. καλεί τους αρμόδιους να υλοποιήσουν άμεσα τα παραπάνω μέτρα ώστε να διασφαλισθεί η υγεία των παιδιών και των πολιτών, από του κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία των αθροιζόμενων απορριμμάτων πλησίον των σχολείων αλλά και πολλών σημείων της πόλης».