«Η αναγνώριση μιας εγκληματικής πράξης είναι μια πράξη συνείδησης γι’ αυτό και η Τουρκία επιβάλλεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων» υπογράμμισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σγουρίδης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώθηκαν στην Καβάλα από την Αρμενική Παροικία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο κ. Σγουρίδης υπογράμμισε ότι 100 χρόνια μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία συνεχίζει ακόμα να ακολουθεί ανάλογες πολιτικές, σημειώνοντας ότι οι ζωντανοί δεν ξεχνούν και οι νεκροί ζητούν πάντα δικαίωση. Ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική πολιτεία και η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να στέκονται δίπλα στους Αρμένιους και θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον αγώνα τους.

Στην εκδήλωση τιμής και μνήμης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Αρμένιοι από πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, η πρόξενος της Αρμενίας στην Ελλάδα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής της Διεθνούς Πολιτικής του Παντοίου Πανεπιστημίου Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, με θέμα «Αρμενική γενοκτονία 100 χρόνια μετά, απολογισμός και δικαίωση».

Στην εκδήλωση ακουστήκαν μουσικά έργα γνωστών συνθετών της Αρμενίας και παρουσιάστηκαν αρμένικοι χοροί από το πορευτικό συγκρότημα του Αρμενικού Μορφωτικού Πολιτιστικού Σωματείου «Χαμασκαίν».

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης ολοκληρώθηκε με πορεία και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης.