Το τουριστικό τους προϊόν είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν από κοινού οι αδελφοποιημένες πόλεις Θεσσαλονίκη και Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη) σε 100 τουριστικούς πράκτορες από 20 χώρες, συμμετέχοντας στην 6η ετήσια διεθνή συνάντηση τουριστικών πρακτόρων που διοργανώνει ο δήμος της Βουλγαρίας. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο της πέμπτης αποστολής του δήμου Θεσσαλονίκης με την ονομασία «Διπλωματία Πόλεων», που έγινε στη γειτονική χώρα.
Το Πλόβντιβ, όπου έγινε η παρουσίαση, ήταν ο δεύτερος σταθμός της αποστολής, η οποία την προηγούμενη μέρα επισκέφτηκε τη Σόφια.

Και στις δύο πόλεις, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία των εκεί πόλεων με τη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο στον τουριστικό τομέα αλλά και σε πεδία που αφορούν την επιχειρηματικότητα, τη γαστρονομία, την εκπαίδευση και την ιατρική.

«Η ευκαιρία που μας δόθηκε στη Φιλιππούπολη ήταν εξαιρετική επειδή η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης έγινε σε πολύ μεγαλύτερο και διευρυμένο κοινό. Επιπλέον, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε στενότερη συνεργασία με τη Φιλιππούπολη, ως αδελφοποιημένη πόλη, κάτι που θέλουμε να γίνει και με άλλες αδελφοποιημένες με τη Θεσσαλονίκη πόλεις», σημείωσε ο κ.Μπουτάρης.

Στις αποστολές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Διπλωματία Πόλεων», στόχος δεν είναι μόνο η τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης αλλά και η ανάδειξή της ως εκπαιδευτικού, γαστρονομικού, ιατρικού και επιχειρηματικού προορισμού.

«Στη Σόφια ανανεώσαμε την καλή σχέση που έχουμε με την πόλη και τους επιχειρηματίες, προσθέτοντας αυτήν την φορά τη θεματική της εκπαίδευσης με το ‘Study in Thessaloniki’, σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας.

Συνολικά την Ελλάδα επιλέγουν ως προορισμό περίπου 800.000 Βούλγαροι τουρίστες ενώ υπολογίζεται ότι οι διανυκτερεύσεις Βουλγάρων τουριστών στη Θεσσαλονίκη αγγίζουν τις 50.000.

«Παρά το γεγονός ότι το 2014 ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από Βούλγαρους που ήρθαν στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2013, εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Στόχος μας είναι να γίνουν οι Βούλγαροι οι ‘νούμερο ένα’ ξένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε ο κ.Πέγκας.

Στην αποστολή που μετέβη σε Σόφια και Πλόβντιβ συμμετείχαν εκτός από το τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στελέχη του γραφείου διεκδίκησης συνεδρίων (TCB), της HELEXPO-ΔΕΘ, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, τουριστικών γραφείων, ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καταστημάτων εστίασης, και γραφείων real estate.

Εκεί τα μέλη της αποστολής συναντήθηκαν εκτός από τους δημάρχους των δύο πόλεων και με εκπροσώπους του υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, με φορείς του τουρισμού, δημοσιογράφους, διπλωμάτες, μέλη επιχειρηματικών ενώσεων, εκπροσώπους του Hellenic business council in Bulgaria (που αριθμεί 1500 επιχειρήσεις μέλη) και φυσικά την Ένωση Τουριστικών γραφείων της Βουλγαρίας (BATA).

Στην παρουσίαση της Θεσσαλονίκης συμμετείχε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Αναστάσιος Τζήκας ενώ ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης μίλησε για τα ιστορικά μνημεία και τα ιστορικά δεδομένα που συνδέουν την πόλη της Θεσσαλονίκης με τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, η Διπλωματία Πόλεων μέχρι τώρα φαίνεται να αποδίδει και σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από τους συμμετέχοντες είναι πολύ ενθαρρυντικά.
Χρειάζεται ωστόσο, όπως υπογράμμισε, αυτή η προσπάθεια να ενισχυθεί και να στηριχθεί σε δεύτερη φάση από τους τοπικούς παραγωγικούς και επαγγελματικούς φορείς, όπως και τους εκπροσώπους των διπλωματικών αρχών.
Ήδη στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων έχουν πραγματοποιηθεί αποστολές στο Βουκουρέστι, στα Σκόπια, στο Βελιγράδι και στην Κωνσταντινούπολη.