Τρεις άνθρωποι -ένας άνδρας, μία γυναίκα και ένα παιδί- είναι ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή της Ρόδου, όπου το πρωί της Δευτέρας βυθίστηκε σκάφος με 93 μετανάστες.
 
Το παιδί εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι περισσότεροι πρόσφυγες δεν γνώριζαν κολύμπι και τα σωσίβια στο πλοίο ήταν ελάχιστα, ενώ πνίγονταν λίγα μέτρα από την ακτή από όπου μπορούσαν αν βγουν ακόμη και περπατώντας.

Πολίτες, ψαράδες, διασώστες και λιμενικοί έπεσαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο νερό και προσπαθούσαν να βγάλουν στη στεριά τους ναυαγούς.

Οι εικόνες είναι μάρτυρες όπου φαίνονται πολίτες και άντρες του Λιμενικού, χωρίς να έχουν καν σωσίβια έπεφταν με τις στολές τους στη θάλασσα να σώσουν τον κόσμο.

Από τη θάλασσα διασώθηκαν 90 άτομα, από τα οποία τα 49 μεταφέρθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Ρόδου, 14 στο Λιμεναρχείο Ρόδου και 27 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.

Πρόκειται για 62 άνδρες, 22 γυναίκες και έξι παιδιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πολίτες από την Αιθιοπία, την Ερυθραία και την Συρία.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το ξύλινο σκάφος μετέφερε 93 μετανάστες, οπότε δεν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 10 το πρωί, στην παραλία Ζέφυρος, όταν το ιστιοφόρο προσάραξε σε βράχια και μέσα σε λίγα λεπτά βούλιαξε.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τη Συρία.

«Υπό το φως της ημέρας, αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το σκάφος να προσεγγίζει την ακτή, ανέφεραν ότι ο δουλέμπορος επιχείρησε αρχικά να το βγάλει στην αμμώδη ακτή. Αγνωστο γιατί, έκανε κατόπιν έναν ελιγμό και το έριξε στα βράχια!» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων ο Τούρκος δουλέμπορος επιβιβάστηκε σε λέμβο τύπου jet ski ή φουσκωτό και έφυγε για τα απέναντι παράλια.

Στο μεταξύ στη σύλληψη δύο 26χρονων δουλεμπόρων,οι οποίοι φέρονται να ευθύνονται για την τραγωδία σε ακτή της Ρόδου προχώρησαν το βράδυ της Δευτέρας, οι λιμενικοί του τμήματος ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοκρατικής της Ρόδου, οι δύο δουλέμποροι παρίσταναν τους μετανάστες και κρατούνταν μαζί με άλλους στο Αστυνομικό Τμήμα Ρόδου.

Από την προανάκριση και από την έρευνα προέκυψε ότι είχαν αναλάβει την μεταφορά των μεταναστών από το Φετιγέ της Τουρκίας στη Ρόδο.