«Τρομοκράτες που θα αφεθούν ελεύθεροι, ακόμη και υπό καθεστώς περιορισμού, όπως ο κατ’ οίκον περιορισμός θα είναι σε θέση να επαναλάβουν τα τρομοκρατικά τους σχέδια»! Με τα λόγια αυτά αξιωματούχος του State Department τοποθετήθηκε για το θέμα, σημειώνοντας πως αν ο Ξηρός αφεθεί ελεύθερος θα επαναλάβει τα τρομοκρατικά του σχέδια.

Το γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδίδεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, είναι ενδεικτικό των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθεί στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η αμερικανική πλευρά έχει θέσει ως πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης, την εσωτερική τρομοκρατία και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ΗΠΑ ανησυχούν για το ενδεχόμενο πρόωρης αποφυλάκισης καταδικασμένων τρομοκρατών, «υπεύθυνων για την πρόκληση τρομερής ζημιάς στην Ελλάδα μέσω πολλαπλών επιθέσεων για πάνω από 27 χρόνια, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν Έλληνες πολίτες, αμερικανοί και άλλα θύματα. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται εδώ και καιρό στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ελπίζουμε ότι αυτό θα παραμείνει κεντρικό στοιχείο της συνεργασίας μας» αναφέρεται στη δήλωση του αμερικανού αξιωματούχου.