Συρρίκνωση στο μισό, με 40.000 παιδιά λιγότερα στους παιδικούς σταθμούς και 10.000 απολύσεις εργαζομένων σε αυτούς, προοιωνίζονται οι προβλέψεις της κυβέρνησης που γίνονται από τώρα για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην επόμενη σχολική περίοδο 2015-2016.

Όπως ενημέρωσε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων και δήμαρχος Νεάπολης- Συκέων, Σίμος Δανιηλίδης, οι επιτελείς των αρμοδίων υπουργείων ενημερώνουν ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατομμύρια ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του προγράμματος για την Οικογενειακή Εναρμόνιση φιλοξενούνται στην τρέχουσα σχολική χρονιά 85.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δημοτικούς, ιδιωτικούς, ΚΔΑΠ) στους οποίους εργάζονται 19.5000 εργαζόμενοι. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών που προέρχονται από οικογένειες άπορες, με ανέργους και με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Πέρυσι, κατατέθηκαν πάνω από 120.000 αιτήσεις και έγιναν δεκτές οι 85.000 με βάση τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια.

«Για να επιτευχθεί ο αριθμός-ρεκόρ των 85.000 παιδιών μετά από αγώνες πετύχαμε πέρυσι συνολική χρηματοδότηση 188 εκατομμυρίων ευρώ που προέρχεται κατά ένα μέρος από ευρωπαϊκά προγράμματα (125 εκατ.) και κατά το υπόλοιπο (63 εκατ.) από εθνικούς πόρους», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και ζήτησε να ληφθούν δράσεις γιατί οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές εάν οι ευρωπαϊκοί πόροι μειωθούν στο μισό ή και ακόμη χαμηλότερα, καθώς δεν υπάρχουν ελπίδες να εξασφαλισθούν εθνικοί πόροι για να συμπληρώσουν το κενό.