Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει τις τελευταίες ώρες τη χώρα, προκαλώντας αναστάτωση και ζημιές σε πολλούς Δήμους.

Σφοδροί άνεμοι και συνεχόμενη βροχόπτωση αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά του εν λόγω κύματος κακοκαιρίας, πλημμυρίζοντας δρόμους, αποκόβοντας κατοικίες και οδηγώντας ορισμένες περιοχές σε προληπτικές εκκενώσεις.

Πολλές περιφέρειες ανησυχούν για την αύξηση στη στάθμη των ποταμών. Παράλληλα, στα ορεινά της Φθιώτιδας έχει παρατηρηθεί και χιονόπτωση.

Αττική

Στην Αττική, χωρίς ρεύμα έμειναν περιοχές της Βούλας, Βουλιαγμένης και Άνω Γλυφάδας, αφού οι ισχυροί άνεμοι έως και 9 μποφόρ έριξαν κλαδιά σε γραμμές του ΔΕΔΔΗΕ με αποτέλεσμα, αυτές, να τεθούν εκτός συστήματος.

Τεράστια κύματα στον Φλοίσβο:

Σοβαρά προβλήματα σε Αχαία και Αιτωλοακαρνανία

Έντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη Δυτική Ελλάδα λόγω των ισχυρών καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από νωρίς το πρωί. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σημείωσε ότι τα πρωτοφανή ύψη βροχής έχουν προκαλέσει την άνοδο της στάθμης χειμάρρων και ποταμών σε οριακά επίπεδα, ενώ σε αρκετά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχουν σημειωθεί καταπτώσεις.

Προβλήματα στις εθνικές οδούς

Στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, η τροχαία παρακολουθεί την κίνηση των οχημάτων και είναι έτοιμη να διακόψει την κυκλοφορία σε περίπτωση που χρειαστεί.

Η κυκλοφορία διακόπηκε στην επαρχιακή οδό Άρλας-Ζησιμέικων, καθώς υπερχείλισε παρακείμενος χείμαρρος.

Προβλήματα εντοπίζονται και στον Αυτοκινητόδρομο Πατρών-ΑΘηνών. ΙΧ αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε μέσα στα νερά.

Πλημμύρισε ξανά το Ρίο

Εκτεταμένα προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή του Ρίου. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κόμβος μπροστά από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Πάτρα: Έκλεισε ο δρόμος στο Άνω Καστρίτσι

Διακόπηκε η κυκλοφορία στον δρόμο προς Άνω Καστρίτσι μετά από κατολίσθηση. Στο σημείο επιχειρούν μηχανήματα για την απομάκρυνση των χωμάτων.

Εικόνες καταστροφής στη Δυτική Αχαΐα

Απέραντη λίμνη θυμίζει το χωριό στα Σουδενέικα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και τους κατοίκους να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους.

Αγρίνιο: Εκκενώθηκε ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω κακοκαιρίας

Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η εκκένωση είναι προληπτική και δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Η ανακοίνωση του δήμου Αγρινίου έχει ως εξής: «Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία».

Ξεχείλισε ο ποταμός Αχέροντας στη Θεσπρωτία

Η κακοκαιρία πλήττει με μεγάλη σφοδρότητα και τη Θεσπρωτία, η οποία αντιμετωπίζει έντονες βροχοπτώσεις εδώ και ώρες.

Ως αποτέλεσμα, ο ποταμός Αχέροντας έχει ξεχειλίσει στη Γλυκή Θεσπρωτίας.

Εικόνες κατακλυσμού στην Εύβοια

Μανιασμένα κύματα στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο από τους ισχυρούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή  νωρίτερα, φτάνοντας τα 9 μποφόρ, ένωσαν τη θάλασσα με τις αυλές των σπιτιών και των καταστημάτων, στα Νέα Στύρα.

Οι ισχυροί άνεμοι ανέβασαν τη στάθμη του νερού και έτσι η θάλασσα κάλυψε το παραλιακό δρόμο στα Νέα Στύρα, όπου η κυκλοφορία γινόταν με μεγάλη δυσκολία. Οι δυνατοί άνεμοι και το κύμα έβγαλαν πέτρες και χαλίκια από τη θάλασσα τα οποία έχουν «πνίξει» τον δρόμο. Συνεργεία του Δήμου Καρύστου έσπευσαν στο σημείο για να καθαρίσουν το δρόμο από τα φερτά υλικά.

via01
via02

Στα σημεία πνέουν ακόμη άνεμοι, οι οποίοι θα εξασθενήσουν το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με τις καιρικές προβλέψεις

Καρδίτσα: Φούσκωσαν ποταμοί, κατολισθήσεις στους δρόμους

Επικίνδυνα έχουν φουσκώσει οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της. Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί φουσκώνουν, χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία. Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Σαμαρίνα στα Γρεβενά αλλά και στο Νυμφαίο Φλώρινας

❄❄❄❄Πυκνή χιονόπτωση ΣΑΜΑΡΙΝΑ Απολαύστε

Posted by Forecast Weather Greece on Saturday, December 11, 2021

Πλημμύρες και στην Ήπειρο

Στο όριο της πλημμύρας βρίσκονται πολλές περιοχές στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών απευθύνει έκκληση στους κατοίκους να αποφεύγουν για τις επόμενες ώρες τις άσκοπες μετακινήσεις ή αν αυτό δεν είναι εφικτό να είναι πολύ προσεκτικοί.

Στον αστικό ιστό δεν υπήρξαν μέχρι στιγμής προβλήματα.

Λόγω της πλημμύρας στο ύψος της γέφυρας της Εγνατίας η επαρχιακή οδός Κουτσελιού- Δαφνούλας παραμένει κλειστή. Τα χωριά που επηρεάζονται άμεσα είναι: Πλατανιά, Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Καραδήμα, Δαφνούλα.

Κλειστός επίσης παραμένει ο δρόμος Πλατανιάς- Καστρίτσας λόγω πλημμυρών.

Με μεγάλη προσοχή, μετά από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, γίνεται η κίνηση στον δρόμο Χαροκοπίου- Πλατανιάς, στο σημείο Ράχες.

Οι υπηρεσίες του δήμου με τα μηχανήματα που διαθέτουν και σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου επιχειρούν σε διάφορα σημεία της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας, καθαρίζοντας δρόμους από φερτά υλικά, τάφρους και διανοίγοντας πρόχειρες διόδους για τη διοχέτευση νερών.

Προβλήματα έχει δημιουργήσει και η υπερχείλιση του ποταμού Αχέροντα. Στη Γλυκή πλημμύρισαν επιχειρήσεις που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού. Ελαιώνες και καλλιέργειες εσπεριδοειδών πνίγηκαν στα λασπόνερα. Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος Φαναρίου ενώ σε συναγερμό βρίσκονται οι κάτοικοι των χωριών.

Χιόνι στα ορεινά της Φθιώτιδας

Το έστρωσε στα ορεινά της δυτικής και νοτιοδυτικής Φθιώτιδας σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από το κομμάτι που οδηγεί στο δάσος της Οξιάς λίγο πιο πάνω από το Γαρδίκι.

Τα μηχανήματα της Περιφέρειας, η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μακρακώμης και η Τοπική Κοινότητα, με τον πρόεδρο της Γιάννη Βασιλείου, είναι σε ετοιμότητα.

Οι περιοχές που θα βρεθούν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας της επόμενες ώρες

Για τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα για το επόμενο 12ωρο (μεσημέρι έως μεσάνυχτα Σαββάτου) που θα διέλθει και το μέτωπο πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής εξακολουθούν να είναι υψηλά και εκτός από τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος θα επηρεαστούν η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και το ΒΑ Αιγαίο.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ώρες

Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης, με σποραδικές βροχές ή όμβρους, αλλά και με διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα. Τοπικά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.