Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό την πολιτική εποπτεία του υφυπουργού Νίκου Τόσκα, προγραμματίζει σειρά επισκέψεων σπουδαστών όλων των στρατιωτικών σχολών σε τόπους μαρτυρίου, χωριών και κωμοπόλεων που υπέστησαν ολοκαυτώματα από τη ναζιστική θηριωδία.

Οι επισκέψεις γίνονται ενόψει της αποφράδας επετείου της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941, όπως και της επερχόμενης επετείου της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη στις 8- 9 Μαΐου 1945, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Στο πλαίσιο αυτό, 100 τεταρτοετείς σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, με επικεφαλής τον διοικητή υποστράτηγο Δημήτριο Ρέσκο επισκέφθηκαν το Δίστομο.

Οι Ευέλπιδες κατέθεσαν στεφάνι στο λόφο του Μαυσωλείου, τιμώντας τη μνήμη των 218 Διστομιτών αμάχων που εσφάγησαν στις 10 Ιουνίου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Επίσης, παρακολούθησαν επίσης σεμινάριο ιστορικής ενημέρωσης για τη Σφαγή του Διστόμου και επισκέφθηκαν το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού με φωτογραφίες και ντοκουμέντα της Σφαγής, όπου τους ξενάγησε ο δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρας, Γιάννης Γεωργάκος.

Στις 17 Απριλίου προγραμματίζεται να επισκεφθούν τα Καλάβρυτα άλλοι 100 σπουδαστές, τεταρτοετείς της Σχολής Ευελπίδων, ενώ στις 20 και 27 Απριλίου πρόκειται να επισκεφθούν το Δίστομο και τα Καλάβρυτα σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών.