Μια νέα ανεξάρτητη υπηρεσία για την εποπτεία, τον έλεγχο νομιμότητας επί των πράξεων και τον πειθαρχικό έλεγχο επί των αιρετών των ΟΤΑ, σχεδιάζει να συστήσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, όπως προκύπτει από έγγραφο που υπογράφει ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Βούτσης και διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον κ. Βούτση, στόχος του υπουργείου είναι η ενοποίηση των ελέγχων στο μέτρο του δυνατού και η αξιοποίηση των καταχωρούμενων σε επιμέρους βάσεις δεδομένων στοιχείων.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί μια ορθολογικότερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των ΟΤΑ, με ταυτόχρονη υλοποίηση ενός προγράμματος προσλήψεων αυξημένης οικονομικής και κοινωνικής ανταποδοτικότητας και ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας των ΟΤΑ ώστε να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αποτιμούν τα αποτελέσματα των πολιτικών τους.

Το υπουργείο εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συστήματος, μέσω του οποίου θα καταγράφονται και θα συσχετίζονται οι ανάγκες και οι διαθεσιμότητες, ώστε να διευκολυνθεί η κινητικότητα των υπαλλήλων μεταξύ των ΟΤΑ.

Από το έγγραφο, που διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, προκύπτει ότι προχωρά και η αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου παρακολούθησης των οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ, με τριμερή συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμικών εκπροσώπων των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης.

«Στο πλαίσιο αυτό, το υφιστάμενο τιμωρητικού, αντικοινωνικού και αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα “Πρόγραμμα Εξυγίανσης” που προβλέπει παρατηρητήριο, θα αντικατασταθεί από ένα μόνιμο σύστημα ουσιαστικής υποστήριξης των ΟΤΑ και εκπόνησης στοχευμένων πολιτικών που θα κατατείνουν στην ενίσχυση και όχι στην υπονόμευση της οικονομικής τους αυτοτέλειας και βιωσιμότητας», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών.