Μία επιστολή των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έφερε στο προσκήνιο το «ψαλίδι» του υπουργείου Παιδείας στις αθλητικές αποστολές.

Οι πρωταθλητές που ξεχώρισαν ανάμεσα στα άλλα ελληνικά σχολεία στους αγώνες ποδοσφαίρου «χάνουν» το… Μουντιάλ Λυκείων λόγω οικονομικής κρίσης. Και η περίπτωσή τους δεν είναι η μοναδική. Τις τελευταίες μέρες, ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Χασάπης έχει κόψει πολλά ταξίδια αθλητικών σχολικών ομάδων. Επίσημα, το υπουργείο επισημαίνει ότι στερείται ρευστότητας και ελπίζει η κατάσταση με τις περικοπές να είναι προσωρινή, αρκετοί βέβαια ανεπίσημα σχολιάζουν ότι κάποιοι προϋπολογισμοί από αυτούς που «έκοψε» το υπουργείο ήταν αδικαιολόγητα υψηλοί.

Οι μαθητές όμως του επαγγελματικού Λυκείου στο Αγρίνιο δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια και απευθύνθηκαν στον πρωθυπουργό. Η ποδοσφαιρική τους ομάδα κέρδισε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Σχολικούς Αγώνες Ποδοσφαίρου 2014-2015. Ο νικητήριος αγώνας εναντίον της ομάδας της Τρίπολης στη Σκάλα Λακωνίας την περασμένη εβδομάδα αποτέλεσε εισιτήριο για το ταξίδι τους στη Γουατεμάλα, όπου διεξάγεται 12-20 Απριλίου το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Λυκείου. Δυστυχώς, οι Έλληνες πρωταθλητές έμειναν με το όνειρο, καθώς το συνολικό κονδύλι για την αποστολή των ίδιων και άλλων τριών ομάδων στο εξωτερικό, ύψους 100.000 ευρώ, δεν εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας.

«Δεν είναι άδικο, αντί να επιβραβεύεται η πανελλήνια νίκη μας, αντί ένα ευαίσθητο υπουργείο, όπως είναι το υπουργείο Παιδείας, να μας ενθαρρύνει να στοχεύουμε ακόμα πιο ψηλά, αντί να μας τροφοδοτεί με ενέργεια για την κατάκτηση ανώτερων στόχων στον αθλητισμό και στη γνώση, να φαίνεται τελικά ότι μας κόβει τα φτερά, να μας αποθαρρύνει και να μας απογοητεύει;», αναφέρουν σε ένα σημείο της επιστολής που έστειλαν προς τον κ. Τσίπρα οι μαθητές.

Στο πλευρό τους τάσσεται και ο διευθυντής του σχολείου Φώτης Παπούτσης, ο οποίος μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο επισημαίνει ότι αυτές οι αποστολές ανοίγουν το δρόμο σε νέα ταλέντα και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τα παιδιά να συμμετέχουν σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

«Για να φτάσουμε στον τελικό αγώνα, όπου κατακτήσαμε το πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αγωνιστήκαμε πολύ σκληρά με πείσμα και μεράκι γι’ αυτό που κάναμε, με πρόγραμμα και πειθαρχία, στοχεύοντας πάντα στην πρόκριση, θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο μας και πολλές φορές τον ύπνο μας. Το όνειρό μας ήταν να φτάσουμε στην κορυφή, να τιμήσουμε όλη τη σχολική κοινότητα και να κάνουμε περήφανη την Ελλάδα εκπροσωπώντας την και στους Παγκόσμιους Αγώνες Λυκείων», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

«Απευθυνόμενοι σε εσάς, σε ένα νέο πρωθυπουργό και νέο άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο που είναι κοντά στους νέους, πιστεύουμε ότι θα ευαισθητοποιηθείτε ακούγοντας τη φωνή μας και θα μεριμνήσετε ώστε να εξαντληθούν οι οποιεσδήποτε δυνατότητες υπάρχουν για να ταξιδέψουμε τελικά στη Γουατεμάλα, να μην είμαστε εμείς οι νέοι τα θύματα της οικονομικής κρίσης, να μη χάσουμε τα όνειρά μας, τη φιλοδοξία μας, την αισιοδοξία μας» λένε οι μαθητές στον πρωθυπουργό στην επιστολή τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής είχε προχωρήσει όλες τις διαδικασίες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει καταγραφεί η συμμετοχή της Ελλάδας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά να έχει γίνει και η κλήρωση για τον Όμιλο στον οποίο θα παίζει η ποδοσφαιρική ομάδα του ΕΠΑ.Λ. Βέβαια, αν και η κινητοποίηση μαθητών και καθηγητών για να πραγματοποιηθεί τελικά αυτό το ταξίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη και θερμή, από το υπουργείο δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση -ή και δυνατότητα- να ικανοποιήσουν το αίτημά τους.