Νομική, ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσία παροχής κουπονιών για την κάλυψη βασικών ειδών διαβίωσης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στεγάζει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, στο κέντρο της πόλης.

Η ανάπτυξη των υπηρεσιών αυτών έγινε μέσω του προγράμματος «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ), σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό «Solidarity Now» και χρηματοδοτείται με κονδύλια της Νορβηγίας (95,8%), της Ισλανδίας (3%) και του Λιχτενστάιν (1,2%), δηλαδή των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η διάρκειά του υπολογίζεται έως τον Απρίλιο του 2016.

Το πρόγραμμα είναι συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ και απαρτίζεται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος, με αποδέκτη και φορέα υλοποίησης το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων και χρηματοδότηση 2.060.208 ευρώ από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από δύο δράσεις. Η πρώτη εστιάζεται στην έκδοση και διανομή 46.368 κουπονιών για είδη διατροφής και διαβίωσης στο ισόγειο του Κόμβου, τα οποία θα δοθούν σε οκτώ διανομές (έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δύο πρώτες), σε περισσότερα από 3.600 νοικοκυριά- ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ. Η δεύτερη αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι ναρκομανείς και προβλέπει την ενίσχυση της δουλειάς πεδίου (streetwork), που διεξάγει το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ.

Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ύψους 1,9 εκατομμυρίων ευρώ στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα και προσφέρει χώρο λειτουργίας σε τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Άρσις, Praksis, Ένωση Μαζί για το Παιδί και Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού), οι οποίες με τη σειρά τους παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όσους έχουν ανάγκη. Οι υπηρεσίες αφορούν σε ιατρική περίθαλψη, νομικές συμβουλές, ψυχοκοινωνική στήριξη για παιδιά και γονείς, κέντρο για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών και πρόγραμμα απασχολησιμότητας. Για τη στέγαση των υπηρεσιών αυτών ανακαινίστηκε ο πρώτος όροφος του παλιού Φρουραρχείου από το δίκτυο «Open Society Foundations», υπό την «ομπρέλα» του οποίου λειτουργεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Solidarity Now».

«Στην πρωτοφανή οικονομική κρίση, η παρούσα δημοτική Αρχή αποφάσισε να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά και να προσανατολιστεί σε ένα νέο μοντέλο που δεν θα ήταν εξαρτημένο από την κεντρική κυβέρνηση και τους πόρους της. Οι κεντρικοί πόροι που παίρναμε από το κράτος ήταν μειωμένοι κατά 60%, ενώ οι κοινωνικές ανάγκες σταθερά διογκώνονταν» παρατήρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου, και πρόσθεσε: «Στα προβλήματα δεν χωρούσε καμία αναβολή. Ξέραμε ότι ήταν σε κατάσταση επείγοντος και δεν υπήρχε χώρος για καταγγελίες, αλλά έπρεπε να οδηγηθούμε σε λύσεις γρήγορες και αποτελεσματικές. Στραφήκαμε στην κοινωνία των πολιτών, στον ιδιωτικό τομέα, σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, σε φορείς και οργανισμούς, σε όποιον ήθελε να συμβάλει».

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που παρέθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων, περίπου 20.000 άτομα ωφελούνται από τις κοινωνικές δράσεις και συνέργειες του δήμου Αθηναίων, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μέσα από το πρόγραμμα «Αλληλεγγύη και Κοινωνική Επανένταξη». Υπολογίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία του προγράμματος, ήδη έχουν ωφεληθεί 11.000 άτομα.

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε ο πρεσβευτής της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Σουρ Λάρσεν, στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο 2009- 2014 έχουν διατεθεί 63,4 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα και συνολικά 1,8 δισ. ευρώ σε 16 ευρωπαϊκές χώρες.