Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Γ. Φρουζής και αντιπρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας NOVARTIS κατέθεσε σήμερα τα υπέρ και τα κατά στις νέες ρυθμίσεις που αφορούν το χώρο του φαρμάκου, αντιπροτείνοντας λύσεις που θα μπορούσαν, όπως υποστήριξε, να εξοικονομήσουν (μόνο από τις λίστες φαρμάκων) περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φρουζής εξήγησε ότι είναι σε καλή κατεύθυνση η δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση πληρωμή των χρεών προς τις φαρμακευτικές μέσα στο 2010 και εξήγησε ότι το 2011 θα πρέπει οι φαρμακευτικές εταιρίες να εξοφλούνται μέσα στις 60 ημέρες από την παράδοση των φαρμάκων.

Θετικός, εμφανίστηκε και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, χαρακτηρίζοντας σωστό το μέτρο που «πιάνει» τη σπατάλη σε ορισμένες περιοχές της χώρας, αυτήν που γίνεται σκοπίμως από γιατρούς αλλά και εταιρίες, όπως παραδέχτηκε.

Τόνισε, ότι έχουν περάσει τρεις μήνες και η υπόσχεση ήταν να δοθούν νέες τιμές στα φάρμακα μέσα σε είκοσι μέρες, αυτό αναμενόταν για τις 6 Σεπτεμβρίου αλλά ακόμα δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Είπε, ότι συνολικά από τις λίστες φαρμάκων και αν υπήρχε ένα δελτίο τιμών το χρόνο θα μπορούσε το κράτος να εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα γενόσημα φάρμακα θεώρησε δύσκολο το στόχο να αποτελέσουν το 30% στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Επέστησε την προσοχή στο φαινόμενο των πλαστών συνταγών με κουπόνια καθώς είπε ότι από την ιστορία αυτή χάνονται ετησίως περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Τόνισε τέλος, ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες εισπράττουν τελικώς το 64% από τη λιανική τιμή κάθε φαρμάκου και παραθέτοντας στοιχεία του ΟΟΣΑ είπε ότι η Ελλάδα με 9,6% του ΑΕΠ βρίσκεται πολύ κοντά στις δαπάνες για την υγεία του μέσου όρου του ΟΟΣΑ οι οποίες είναι 8,9% του ΑΕΠ. Έκρινε ότι είναι άδικο να μιλάμε για υπέρογκες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας.

Πρέπει να δούμε, εξήγησε, και την άλλη πλευρά ότι δηλαδή τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε κερδίσει επιπλέον δύο χρόνια ζωής που οφείλονται κατά 75% στα καινοτόμα φάρμακα.