Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η νέα πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα μετά τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, οι χειρισμοί και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης στην Ευρώπη και το μέλλον της λιτότητας στη χώρα μας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον τραγουδοποιό Στάθη Δρογώση και εκφράζονται μέσα από ένα άρθρο του για το newsbeast.gr.

Ακολουθεί το άρθρο του Στάθη Δρογώση στο newsbeast.gr:

Έχει περάσει ένας μήνας μετά τις εκλογές. Ο πολιτικός χρόνος ήταν τόσο πυκνός που μας φαίνεται ότι ο ακροδεξιός συρφετός του Σαμαρά κυβερνούσε πριν 10 χρόνια τη χώρα. Μέσα σε αυτό το μήνα είδαμε και ζήσαμε πρωτόγνωρα πράγματα. Είδαμε απλούς καθημερινούς ανθρώπους να εκλέγονται βουλευτές. Είδαμε υπουργούς να πηγαίνουν με το αμάξι τους χωρίς οδηγό στα υπουργεία. Είδαμε τον πρωθυπουργό να ορκίζεται με πολιτικό όρκο. Είδαμε (επιτέλους) να ανοίγουν σταδιακά τα απαράδεκτα κέντρα κράτησης μεταναστών και να απελευθερώνονται οι άνθρωποι που εντελώς άδικα ήταν κλεισμένοι εκεί. Όλα αυτά ήταν συμβολικά αλλά μας γέμισαν αισιοδοξία. Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον πολιτικό χάρτη της χώρας.

Για πρώτη φορά είδαμε τον κόσμο να διαδηλώνει για να στηρίξει μια διαφορετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Κόσμος που έχει χάσει σχεδόν τα πάντα βρήκε το κουράγιο να κατεβεί στη Βουλή και να φωνάξει, να δηλώσει στήριξη στην κυβέρνησή του η οποία φυσικά εκβιάστηκε και εκβιάζεται άγρια και από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό.

Την ίδια στιγμή όμως που ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους, κάποιοι άλλοι σήκωναν τα λεφτά τους από τις τράπεζες. Αυτό οδήγησε σε τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Και οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκομμένες από τις διατραπεζικές αγορές. Η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα μπορεί να διακόψει όποτε θέλει το «οξυγόνο» προς αυτές.

Είναι συγκλονιστικό το γεγονός ότι δανειστήκαμε εκατοντάδες δις ευρώ για να σώσουμε το τραπεζικό μας σύστημα εδώ και πέντε χρόνια και όμως πάλι κινδυνεύουμε με οριστική χρεοκοπία. Πέντε χρόνια θυσίες και εξευτελισμός. Πέντε χρόνια με το ηθικό σπασμένο και την ανεργία να τσακίζει τα όνειρα των νέων μας.

Τι έφταιξε; Και τι μπορεί να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση; Το καινούριο που φέρνει στην πολιτική, το νέο ήθος άσκησης της εξουσίας αρκεί για να σώσει την παρτίδα; Έχουν δίκιο όσοι κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά ότι είμαστε εκτός οικονομικής πραγματικότητας;

Τελικά είναι μονόδρομος η λιτότητα;

Έχουν πέσει όλοι πάνω μας -δανειστές και τα εγχώρια παπαγαλάκια τους- και πότε με το καλό πότε με απειλές προσπαθούν να μας κάνουν να αποδεχτούμε την βαρβαρότητα. Είναι λένε μονομερής ενέργεια να δώσεις λίγα χρήματα για να συνδεθούν με το ηλεκτρικό δίκτυο οικογένειες που ζουν χωρίς ρεύμα το 2015. Είναι λένε μονομερής ενέργεια το να δώσεις επίδομα στέγασης σε οικογένειες που έχουν χάσει τα πάντα και απειλούνται με έξωση. Και ο κατάλογος συνεχίζεται…

Σκέφτομαι βέβαια ότι όλα αυτά τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα ήταν απάνθρωπα και σκληρά από την αρχή. Όμως εφαρμόστηκαν από σκληρούς αδίστακτους ανθρώπους. Και από άσχετους. Από αγράμματους που το μόνο που έκαναν σε όλη τους τη ζωή ήταν να κάθονται σε καρέκλες κρατικές ή των κλαδικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ήταν απάνθρωπο το μνημόνιο αλλά ήταν και εντελώς ανεπαρκές το πολιτικό προσωπικό της χώρας που το εφάρμοσε.

Αυτό το ανεπαρκές και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό ο κόσμος το έδιωξε.

Παλεύουν βέβαια όλοι αυτοί οι γραφικοί ανίκανοι διεφθαρμένοι πολιτευτές να ξαναμπούν στο κόλπο. Άλλοι το παίζουν μετανοημένοι. Άλλοι απειλούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς τους έχει κλείσει την πόρτα και θα είναι τραγικό λάθος αν τους ανεχτεί.

Επίσης πρέπει η δικαιοσύνη να ενεργοποιηθεί. Αυτοί που έκλεψαν , αυτοί που τα πήραν από συμφέροντα για να φυτέψουν τροπολογίες στα μνημόνια πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρέπει να νιώσουν όλοι αυτοί οι σάπιοι ότι δε θα μείνουν ατιμώρητοι.

Δικαιοσύνη λοιπόν και αξιοκρατία. Ξέρω ότι όλοι τα ίδια λένε και κανείς δεν τα έχει εφαρμόσει. Είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την εξουσία. Δεν έχει διεφθαρμένα στελέχη και δεν έχει προλάβει να έχει εξαρτήσεις.

Καλά όλα αυτά αλλά με τη συμφωνία τι έγινε; Έκανε κωλοτούμπα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έλεγε ότι δεν είναι στο πρόγραμμά του η έξοδος από την ευρωζώνη. Η δική μου ανάγνωση είναι ότι απλά αγοράσαμε χρόνο. Προσπάθησαν να μας εγκλωβίσουν σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Στην ουσία θέλησαν να ακυρώσουν την ψήφο του ελληνικού λαού. Κερδίσαμε λίγο χρόνο. Τα δύσκολα έρχονται.

Ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή φυσικά. Όμως τίποτα δε θα γίνει εύκολα. Προτεραιότητα για τα μέτρα ανακούφισης πρέπει να έχουν όλοι αυτοί που τσακίστηκαν από την κρίση. Εμείς που μπορεί να τα ψιλοκαταφέρνουμε πρέπει να τους στηρίξουμε.

Δεν πρόκειται να τελειώσει γρήγορα αυτός ο εφιάλτης. Οι πιέσεις θα είναι πολλές. Οι εκβιασμοί πιο πολλοί. Η διαπλοκή έχει απλά σωπάσει για λίγο για να βρει το βηματισμό της. Μετά θα επιτεθεί με δύναμη αν κρίνει ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να τη διαλύσει.

Η σωτηρία της χώρας δεν είναι υπόθεση ενός μόνο κόμματος. Η προσωπολατρεία επίσης δεν είναι λύση. Ο Τσίπρας ευτυχώς είναι από τους πιο προσγειωμένους πολιτικούς που είχε η χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί αυστηρά είναι σίγουρο. Ας του δώσουμε χρόνο να κάνει πράξη τις πολιτικές του. Ας του δώσουμε χρόνο για να διαπραγματευτεί. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ασκούμε κριτική. Και τα μέλη αλλά και οι πολίτες.

Και τέλος ας μην τα αφήσουμε όλα στον ΣΥΡΙΖΑ και γενικά στο πολιτικό σύστημα. Οι πολίτες που έφτιαξαν τα δίκτυα αλληλεγγύης δείχνουν τον δρόμο. Πολιτική δεν είναι μόνο το να ψηφίζεις. Ας στηρίξουμε τα κοινωνικά φαρμακεία τα κοινωνικά ιατρεία και όλες αυτές τις κινήσεις. Καταντάω βαρετός αλλά είναι τόσο μεγάλη η κρίση που θα μας πάρει πάνω από 10 χρόνια ακόμα και στο πιο αισιόδοξο σενάριο να ορθοποδήσουμε. Μέχρι τότε ας στηρίξουμε τους πιο αδύναμους.

Επίτηδες δε μίλησα για το δίλημμα δραχμή ή ευρώ. Γνώμη μου είναι ότι αν δεν έχεις σχέδιο αναλυτικό μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, η αλλαγή νομίσματος θα οδηγήσει σε πιο μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δεν είναι πιο αριστεροί όσοι ζητάνε δραχμή. Γιατί ακόμα και με δραχμή δεν θα αλλάξει μαγικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αλλά και στο ευρώ αν μείνουμε παθητικοί αποδέκτες μέτρων συνεχόμενης λιτότητας πάλι δε θα σωθούμε. Η νίκη του σύριζα ελπίζω να βοηθήσει την αριστερά να φύγει από τον απλοϊκό τρόπο σκέψης με τα διλήμματα άσπρου- μαύρου που για χρόνια κατακλύζουν τα κείμενά της. Ο κόσμος που ζούμε είναι πολυπολικός. Δε θα μας σώσει ο Πούτιν ούτε κανένας άλλος. Μόνο αν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο αν εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας και αν δυσαρεστήσουμε τα βολεμένα κομμάτια της κοινωνίας θα αλλάξει κάτι. Συνεπώς δεν είναι λύση μόνο μια αλλαγή νομίσματος. Και δεν είναι και πιο αριστεροί από άλλους αυτοί που την στηρίζουν. Όλα αυτά αν κάποιος μπορεί να τα κάνει αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί οι άλλοι είναι μέρος του προβλήματος.

Κάτι όμορφο ξεκίνησε αυτό το μήνα. Μακάρι η ελπίδα που ξαναγύρισε να αποδειχτεί αληθινή. Στο χέρι μας είναι.

– Ο Στάθης Δρογώσης είναι τραγουδοποιός, δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη και μέλος της γραμματείας του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ