Με ένα άρθρο του δημοσιογράφου Άμπροους Έβανς Πρίτσαρντ, η βρετανική Telegraph έκανε λόγο χτες για την κατάπαυση του πυρός με τους πιστωτές της, τον Βαρουφάκη και τις δηλώσεις του περί χρεοκοπίας προβάλλοντας ταυτόχρονα τα «νέα» χαρτονομίσματα της νέας δραχμής που θα έπρεπε να υιοθετήσει η Ελλάδα.
 
«Τα σχέδια για τα νέα χαρτονομίσματα της Ελλάδας είναι έτοιμα. Αυτό το πράσινο των 50 δραχμών θα έχει τη φωτογραφία του Κορνήλιου Καστοριάδη – του Μαρξιστή φιλοσόφου και ορκισμένου εχθρού της ιδιωτικοποίησης»…

Αν και στο άρθρο αναφέρεται πως τα σχέδια των χαρτονομισμάτων είναι έμπνευση καλλιτεχνών και δεν έχουν μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει κατά το ήμισυ όπως συμπληρώνει ο αρθρογράφος ενώ προχωρά σε μια ανάλυση της εύθραυστης «κατάπαυση του πυρός» που έχει υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον γραφίστα Παύλο Βατικιώτη που είχε την ιδέα του σχεδιασμού των νέων χαρτονισμάτων που έγιναν εφαλτήριο οικονομικής ανάλυσης από την βρετανική εφημερίδα για να μας εξηγήσει το όχι και τόσο πρόσφατο εγχείρημά του.

Όπως μας πληροφορεί ο κ. Βατικιώτης δεν υπήρξε ιδιαίτερος λόγος, ξεκίνησε να «σχεδιάζει» τα χαρτονομίσματα πριν από 2 χρόνια περίπου, στον ελεύθερο του χρόνο και για προσωπική και μόνο ευχαρίστηση. Όπως διευκρινίζει όταν ξεκίνησε αν τα σχεδιάζει δεν είχε επηρεαστεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Στο ενδιάμεσο τα τελειοποίησε σχεδιάζοντας και την πίσω όψη.

«Επέλεξα προσωπικότητες γνωστές ανά τον κόσμο από τις τέχνες και τις επιστήμες, με διεθνές κύρος και ακτινοβολία. Η ιδέα ήταν να μπορεί οποιοσδήποτε στην Αμερική π.χ. ή στην Ασία ή στην Ευρώπη να αναγνωρίσει την προσωπικότητα όταν πιάσει τα ελληνικά χρήματα. Τα σημερινά χαρτονομίσματα του ευρώ είναι εξαιρετικά. Εξυπηρετούν το σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν, δηλαδή φέρουν στοιχεία από τον πολιτισμό και την κουλτούρα όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών από αυτές που αντιπροσωπεύουν» συμπληρώνει.

Για το τέλος τον ρωτήσαμε αν πιστεύει πως θα τα χρειαστούμε στο μέλλον. «Ελπίζω πως όχι», αναφέρει ο κ. Βατικιώτης χαρακτηριστικά, «αν πάλι τα χρειαστούμε, θα τα κάνω όσο πιο όμορφα μπορώ για να φέρουν ελπίδα σε όλους»…

Στην προσωπική του ιστοσελίδα μπορεί να δει κανείς όλα τα χαρτονομίσματα που σχεδίασε ο κ. Βατικιώτης.