Καρναβαλικές εκδηλώσεις διοργανώνονται σε όλη την Πελοπόννησο, το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς. Οι εκδηλώσεις αυτές, σε κάποιες περιοχές, έχουν μαζικό χαρακτήρα και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, ακόμα και εκτός Πελοποννήσου, ενώ σε άλλες περιοχές οι γιορτές έχουν πιο παραδοσιακό χρώμα. Παντού όμως η σάτιρα αποτελεί το βασικό στοιχείο και τα τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής κυριαρχούν στην θεματολογία των καρναβαλιστών.

Οι σημαντικότερες των καρναβαλικών εκδηλώσεων έχουν ως εξής:

Μεγαλόπολη

Στην Αρκαδία, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Μεγαλόπολη, που φέτος το καρναβάλι συμπληρώνει είκοσι χρόνια ζωής. Η Καρναβαλούπολη θα ανοίξει και φέτος τις πύλες της στην κεντρική πλατεία της πόλης, το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Φεβρουαρίου και θα περιμένει όλα τα παιδιά καθώς και όσους θέλουν να νιώσουν παιδιά, για να τους προσφέρει χαρά, γέλιο, ξεφάντωμα, χορό και πολύ παιχνίδι. Το βράδυ του Σαββάτου από νωρίς τα μέλη του ΚΑΠΗ, θα στήσουν την κουζίνα τους και θα σερβίρουν παραδοσιακό βραστό, μακαρόνια, ζεστές τηγανίτες κι άλλα τοπικά εδέσματα, για να θυμίσουν στους παλιούς και να γνωρίσουν στους νεότερους τα έθιμα του τόπου, ενώ το χορό θα ανοίξει ο «Χορευτικός Όμιλος Μεγαλόπολης».

Την προσεχή Κυριακή στις 3.00 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων στις οδούς Παπαναστασίου και Κολοκοτρώνη στο κέντρο της πόλης και αμέσως μετά το πέρας της καρναβαλικής παρέλασης, θα γίνει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου καθώς και απονομή αναμνηστικών δώρων στα γκρουπ που θα συμμετάσχουν.

Τυρός Κυνουρία

Το καρναβαλικό διήμερο στον Τυρό ξεκινά το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 7.00 το απόγευμα στα Πέρα Μέλανα με παραδοσιακό γλέντι, ενώ την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο Τυριώτικο Καρναβάλι, από τις 4.30 το απόγευμα. Η καρναβαλική πομπή θα καταλήξει στο λιμάνι του Τυρού και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού, με το κάψιμο του Κούτσουρου, μεζέδες, άφθονο κρασί και χορό γύρω από τη φωτιά.

Κακούρι Τρίπολης

Στις 2.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, ξεκινά το Κακουραίϊκο καρναβάλι στην πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό, σατιρικό καρναβάλι που το διοργανώνει ο τοπικός σύλλογος του χωριού και ολοκληρώνεται με την αναβίωση του βλάχικου γάμου.

Κόρινθος

Το προσεχές Σάββατο 21 Φεβρουαρίου, αργά το μεσημέρι, ο δήμος Κορινθίων σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου (ΚΕΠΑΠ), πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και μαθητές των σχολείων, διοργανώνουν μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στο κέντρο της Κορίνθου. Η παρέλαση των χιλιάδων καρναβαλιστών και των αρμάτων, θα ξεκινήσει στις 3.00 μετά το μεσημέρι από την διασταύρωση των οδών Γ. Παπανδρέου και Εθνικής Αντιστάσεως και θα καταλήξει στην οδό Δαμασκηνού, ενώ αμέσως μετά, στις 6.00 περίπου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με γνωστούς λαϊκούς τραγουδοποιούς στον κεντρικό πεζόδρομο και στο χώρο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Πυλαρινού και Εθνικής Αντιστάσεως.

Ναύπλιο

Με τον τίτλο “ΟΥΝΑ ΦΑΤΣΑ ΟΥΝΑ ΜΑΣΚΑ”, το Ναύπλιο φέτος, με την ευκαιρία της επετείου των 300 χρόνων από τη Βενετοκρατία, ενώνει τον Βενετσιάνικο πολιτισμό με την νεοελληνική παράδοση. Την comedia dell’ arte με την επιθεώρηση, το θέατρο δρόμου και τον καραγκιόζη.

Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού και το βράδυ, ο δήµος Ναυπλιέων, ο ∆ημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού και το σωµατείο Φίλοι Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, σας προσκαλούν στο «Βενετσιάνικο Ναύπλιο». Οµάδες «Ντόµινο» και «Θέατρο ∆ρόµου», ξεκινούν το καρναβαλικό τους παιχνίδι, από την πλατεία Τριών Ναυάρχων και διασχίζοντας το Μεγάλο ∆ρόµο και την Αµαλίας καταλήγουν στην πλατεία Συντάγµατος. Εκεί όπου τα γραφικά µπαλκόνια της πλατείας μεταμορφώνονται σε βενετσιάνικες θεατρικές σκηνές, τα φώτα πέφτουν και η πλατεία γίνεται µια µεγάλη κερκίδα για να χωράει όλους σε ένα αξέχαστο «πλατεία πάρτυ».

Την Κυριακή, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 12.00 το μεσημέρι στο Φουγάρο, με μασκέ παιδικό πάρτυ, ενώ την ίδια ώρα στην πλατεία Συντάγματος η φιλαρμονική της πόλης ”δίνει” την αποκριάτικη νότα, και ακολούθως στις 5.00 το απόγευμα ξεκινά το μεγάλο καρναβάλι.

Οι Βatuca µε τα κρουστά τους και το Θέατρο Εµπειρίας, µε δρώµενα από ανθρώπινες µαριονέτες και θεατρική χορογραφία στη γωνία Συγγρού και Αµαλίας, καλωσορίζουν τους καρναβαλιστές και τις µαριονέτες που φτάνουν, από την παλιά, αλλά και τη νέα πόλη. Καρναβαλιστές, µαριονέτες και πρώτος και καλύτερος ο ΑΡΛΕΚΙΤΣΟΣ, ο φετινός Καρνάβαλος, συγκεντρώνονται στις πλατείες Καποδίστρια, ∆ικαστικού Μεγάρου και Τριών Ναυάρχων. Η καρναβαλική πορεία θα ξεκινήσει από την οδό Συγγρού, θα συνεχίσει στην οδό Μπουµπουλίνας, για να φτάσει χορεύοντας και ξεφαντώνοντας στην πλατεία Φιλελλήνων, όπου το βράδυ στο λιµάνι, ο ΑΡΛΕΚΙΤΣΟΣ θα µας αποχαιρετήσει καιόμενος εν µέσω Βεγγαλικών και θα ακολουθήσει συναυλία και γλέντι µέχρι το πρωί.

Τολό

Ο δήµος Ναυπλιέων και ο ∆ημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Τουρισμού σε συνεργασία µε τη συντονιστική οµάδα φορέων της ∆ηµοτικής Ενότητας Ασίνης διοργανώνουν το Τολιανό Καρναβάλι. Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στις 5.30 το απόγευμα, έχει έναρξη παρέλασης καρναβαλιστών και αρµάτων στο πνεύµα της παλιάς αποκριάς. Θα ακολουθήσει βράβευση του καλύτερου άρµατος και της πιο επιτυχηµένης αµφίεσης καθώς και κλήρωση µε πολλά δώρα, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι µε ζωντανή µουσική και δωρεάν κρασί.

Γορτυνία

Πιο παραδοσιακό χρώμα έχουν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Γορτυνίας, με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που αποτελεί ελκυστικό χειμερινό προορισμό και τις Απόκριες κι υπόσχεται στους εκδρομείς από τα αστικά κέντρα ένα αξέχαστο τριήμερο. Στην Δημητσάνα την προσεχή Κυριακή στις 6:00 το απόγευμα έχουμε καρναβαλικές εκδηλώσεις με το «Κάψιμο του μακαρονά». Στην Στεμνίτσα το μεσημέρι της Κυριακής ντόπιοι κι επισκέπτες θα διασκεδάσουν με νεράιδες και ξωτικά του Μαινάλου, μουσικές και παραδοσιακό τσουκαλόκαυτο. Στα Λαγκάδια θα πραγματοποιηθεί το 8ο Λαγκαδινό Καρναβάλι, με δρώμενα από τους αιώνιους αρκαδικούς μύθους, κωμικό κουκλοθέατρο, ακροβατικό σόου, το ίδρωμα των αυγών, τσουκαλόκαυτο και μαγικό ζωμό, ενώ στην Βυτίνα την Κυριακή στις 4.00 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, καρναβάλι, δρώμενα, μεταμφιέσεις με πολύ χορό στους δρόμους και στην πλατεία του χωριού.

Καλαμάτα

Ο δήμος Καλαμάτας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση «Φάρις», φορείς και σύλλογοι της πόλης και των τοπικών κοινοτήτων συμμετέχουν στο 3ο Καλαματιανό καρναβάλι, με πλούσιες εκδηλώσεις, που έχουν ξεκινήσει από τις 7 Φεβρουαρίου στην Καλαμάτα και απλώθηκαν σε όλη σχεδόν την έκταση του δήμου.

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις με τα μυστικά της πριγκίπισσας Ιζαμπώ, συνεχίστηκαν το περασμένο Σάββατο, με πολύ κέφι, ρυθμό και την συμμετοχή πλήθους κόσμου απ’ όλη της περιφέρεια, με τη νυχτερινή παρέλαση. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την προσεχή Κυριακή, με την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση στους δρόμους της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Η παρέλαση με την συμμετοχή δεκάδων γκρουπ και χιλιάδων καρναβαλιστών κάθε ηλικίας, θα ξεκινήσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι και θα καταλήξει το βράδυ στην κεντρική πλατεία, όπου θα συγκεντρωθούν καρναβαλιστές κι επισκέπτες, διασκεδάζοντας σ’ ένα μεγάλο πάρτυ με συναυλία των DEMY & BAND.

Μεσσήνη

Παράδοση σε καρναβαλικές εκδηλώσεις έχει η Μεσσήνη, όπου το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς διοργανώνει εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ παράλληλα τα πάρτυ διαδέχονται το ένα το άλλο. Το βράδυ της Κυριακής ανάβουν φωτιές στις γειτονιές και αναβιώνει το παραδοσιακό δρώμενο ”Ο τυρής κι ο ταραμάς”.
Την Καθαρά Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις στο καρναβάλι της Μεσσήνης με αναπαράσταση της δίκης της γριας Συκούς από τον Ιμπραήμ στις 11.00 το πρωί και αργότερα στις 3.00 το μεσημέρι ξεκινά η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση με άρματα και γκρουπ στην κεντρική πλατεία.

Κροκεές Λακωνίας

Το τριήμερο της αποκριάς, επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Λακωνία, είναι οι Κροκεές, όπου την Κυριακή στις 2.00 μετά το μεσημέρι ξεκινά το μεγάλο 54ο σατυρικό καρναβάλι των Κροκεών, με το νεοσύστατο Σύλλογο Φίλων Καρναβάλου Κροκεών να υπόσχεται ποιοτική διασκέδαση. Με την ολοκλήρωση της καρναβαλικής παρέλασης θα ακολουθήσει γλέντι μέχρι πρωίας.

Τέλος, να σημειώσουμε, ότι καρναβαλικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως το ‘Αργος, το Λουτράκι, τον Ασωπό και την Νεάπολη Λακωνίας με την καρναβαλική παρέλαση στις 4.00 το μεσημέρι της Κυριακής, αλλά και στο Πορτοχέλι με τα «ανακυκλωμένα μασκαρέματα», στις 3.30 το μεσημέρι της Κυριακής.