Συνεχίζεται σήμερα η δίκη για την υπόθεση των παράνομων επιδομάτων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, μετά από μια εβδομάδα αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας των εκλογών.

Συνολικά ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ζακύνθου έχει καλέσει στα δικαστήρια 184 Ζακυνθινούς. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και δύο Έλληνες, οι οποίοι θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί του κυκλώματος και στους οποίους ο εισαγγελέας Ζακύνθου, σε πρώτο βαθμό, έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Πριν δύο εβδομάδες, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έγινε η πρώτη πράξη των δικών. Το δικαστήριο, επέβαλε, σε 14 υποθέσεις ποινές φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή, ενώ υπήρξε και μια αθωωτική απόφαση.

Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2012 όταν το ΙΚΑ προχώρησε σε επανελέγχους των δικαιούχων, αποκαλύπτοντας ότι το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας δεν ήταν πραγματικά τυφλοί.

Ο επανέλεγχος των επιδοματούχων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του ΙΚΑ με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τους 388 «τυφλούς» της Ζακύνθου, που κλήθηκαν για έλεγχο από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόλις οι 34 δηλαδή το 17,6% είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος.