Το World Ibrik Championship έρχεται στην Αθήνα και οι κορυφαίοι barista από δεκατέσσερις χώρες θα κληθούν να αποδείξουν με πόση δεξιοτεχνία χειρίζονται το μπρίκι αλλά και πόσο δημιουργικοί μπορούν να γίνουν με την παρασκευή του ελληνικού καφέ.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 10ης HORECA, της μεγαλύτερης και πληρέστερης κλαδικής έκθεσης για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα cafe-bar, η οποία διοργανώνεται από 6 έως 9 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ο τελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα της έκθεσης, την Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου (16.30-19.00), στο Hall 1 του Metropolitan Expo, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί στον ίδιο χώρο.

Πέρα από τη δεξιοτεχνία με την οποία χειρίζονται το μπρίκι, οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να αποδείξουν και πόσο δημιουργικά μπορούν να αξιοποιήσουν τον ελληνικό καφέ, εμπλουτίζοντας τη γεύση του με αιθέρια έλαια, μπαχαρικά ή αποστάγματα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η διεθνής κοινότητα του καφέ έχει στρέψει το ενδιαφέρον της σε ποικιλίες ανώτερης ποιότητας που καλλιεργούνται σε μικρές φάρμες στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία κάτω από τις πολύ αυστηρές προδιαγραφές που θέτει το κίνημα των speciality coffees. Καφέδες της συγκεκριμένης ποιοτικής κατηγορίας προσφέρονται πλέον σε ολοένα περισσότερα cafe ανά την Ελλάδα. Μία τόσο εκλεκτή πρώτη ύλη απαιτεί, βέβαια, ειδικό χειρισμό από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι αναλαμβάνουν την παρασκευή των ροφημάτων.

Οι barista -όπως ονομάζονται παντού στον κόσμο- διαθέτουν πλέον ένα τόσο υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδίκευσης που δικαιολογεί τη διοργάνωση -σε ετήσια βάση- εθνικών αλλά και παγκόσμιων πρωταθλημάτων παρασκευής espresso και άλλων ροφημάτων με βάση τον καφέ.

Ένας από τους διαγωνισμούς αυτούς είναι αφιερωμένος στο μπρίκι και στους δεξιοτέχνες του. Μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στην περσινή διοργάνωση, στο Ρίμινι, ο Έλληνας Σταύρος Λαμπρινίδης πρότεινε στον SCAE (τον πανευρωπαϊκό οργανισμό που προάγει τις αρχές του speciality coffee) να αναθέσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015 στην Αθήνα.

Η απάντηση ήταν άμεση και θετική, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του SCAE, ο Ιταλός Cosimo Libardo, παραδέχθηκε ότι η φιλοξενία του διαγωνισμού σε μία χώρα συνυφασμένη με την κουλτούρα του ελληνικού καφέ δεν μπορεί παρά να αναβαθμίσει τον θεσμό και να τονώσει το ενδιαφέρον των barista ανά την υφήλιο.

Ο Αντιπρόεδρος της FORUM S.A. διοργανώτριας εταιρείας της 10ης HORECA, κ. Θανάσης Γιαλούρης τονίζει: «Φέτος, οι συμμετοχές στο διαγωνισμό δεν θα είναι απλώς διπλάσιες από τις περσινές αλλά περισσότερες από κάθε άλλη προηγούμενη χρονιά! Αυτό αποδεικνύει την γνώση των ξένων barista για την κουλτούρα του ελληνικού καφέ και την επιθυμία τους να διαγωνιστούν στη χώρα μας. Είναι ένα πρωτάθλημα εντυπωσιακό σε θέαμα, ιδιαίτερα δύσκολο μα κυρίως προάγει τον πολιτισμό και την σπάνια τέχνη του καφέ».

Εξίσου αυξημένο αναμένεται το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του καφέ που θα επισκεφθούν τη 10η HORECA και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ιδιαίτερο τελετουργικό παρασκευής και σερβιρίσματος του καφέ και -κυρίως- να βιώσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Επιπλέον, θα μπορέσουν από τις 6 ως και τις 9 Φεβρουαρίου να συναντήσουν συγκεντρωμένες σε έναν χώρο τις μεγαλύτερες εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας καφέ στην Ελλάδα, αλλά και πεντακόσιες άλλες προμηθεύτριες επιχειρήσεις κάθε είδους.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το στο www.horecaexpo.gr.